Kultúrsokk belekeveredni az uram-bátyám rendszerbe

1

Sokszor volt már szó arról, mekkora kultúrsokkot okozhat a hazatérés is. Például akkor, amikor valaki szembesül azzal, hogy Magyarországon nem feltétlenül a teljesítmény számít, amikor a cégek alkalmaznak valakit, hanem a kapcsolatrendszer.

A volt MNB-elnök Bod Péter Ákos egy lakossági fórumon saját családi példáján keresztül szemléltette, mekkora kulturális sokként élhetik meg a fiatalok azt, hogy hiába tanulnak az egyetemeken, akkor, amikor állás után néznek, nem az számít, hogy mit tudnak, hanem azt, hogy honnan jöttek.

„Ez ifjúságellenes, taszítja a fiatalokat. Jöjjenek azok, akik úgy gondolják, hogy e nélkül is lehet boldogulni, sőt, csak e nélkül lehet” – osztotta meg tapasztalatait Bod Péter Ákos.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

„Mit tudsz, kérdezték az évtizeden át Londonban dolgozó lányomtól, aki döbbenten tapasztalta, amikor hazajött, hogy itt inkább az számít, akár pozitívan, akár negatívan, hogy ki az apja” – tette hozzá a hódmezővásárhelyi fórumon az egyetemi tanár.

A jegybank volt elnöke a hvg.hu tudósítása szerint arról is beszélt, hogy nem csak a lopás korrupció, de még az is, amit többen bocsánatos bűnnek tartanak, nevezetesen azt, hogy jóval többet költenek el bizonyos területekre, beruházásokra, mint ami észszerűnek mondható.

„Ezzel is az unokáinkat lopjuk meg, hiszen olyan beruházásokat hagyunk rájuk, amelyeket majd nekik kell fenntartani, működtetni” – magyarázta a közgazdász..

„Körülbelül a tizedét keresném otthon, mint itt”

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Van ahol a Tudás számít, csak ott napi 10 órát gürizel, Fele annyi € ért, Haha! Kapja be ezaz egész ro*** kelet balkáni ország! Kezd elegem lenni, lehet év végén visszamegyek AT ba.

Leave A Reply