Különös dolog történik a külföldön dolgozó magyarokkal

0

Miközben új mélypontra süllyedt a munkanélküliség Magyarországon, nem csak megállt, de emelkedésnek is indult az átmenetileg külföldön dolgozók száma. Nagy kérdés, mi utóbbi oka.

A munkanélküliségi ráta immáron 3,7 százalék, ami új mélypont Magyarországon. Ezzel párhuzamosan kissé tovább nőtt a foglalkoztatottság. Március és május között 4 millió 457 ezren dolgoztak, ami 64 ezer fős emelkedés egy év alatt.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az átmenetileg külföldön dolgozók számának csökkenő trendje először megállt, majd ismét emelkedésnek indult. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy ismét 108 ezer „rövid ideje (egy éven belül) külföldön dolgozót” mért a KSH a vizsgált (március-májusi időszakban).

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Ez 11 ezres emelkedés az előző három hónaphoz képest, ami persze azért is érdekes, mert ekkora eltérés akár még az adatfelvétel bizonytalansága miatt is adódhat, ugyanakkor az is igaz, hogy az áprilisi parlamenti választás után rövid ideig volt egy felfutás a külföldi munkavállalás iránti érdeklődések terén.

Tavaly november óta 100 ezer fő alatt volt a külföldön munkát vállalók száma, és tavaly nyár óta egy ideig lassan csökkenő trendet láthattunk, most azonban egy hónap alatt volt komoly fordulat – jegyezte meg a Portfolio.

Közel egymillió magyar mehetett külföldre

Share.

About Author

Leave A Reply