„Külföldről nem lehet ma megoldani az utánpótlást”

0

Miközben már a második negyedévben is rengeteg volt a betöltetlen álláshely Magyarországon, a szakemberek szerint a helyzet várhatóan tovább romlik majd. Abban sem bíznak, hogy a megoldás külföldről érkezhet.

Az idei év második negyedévében közel 84 ezer betöltetlen álláshely volt Magyarországon, ami a következő években évi 40-50 ezerrel tovább csökkenhet, azaz ennyivel kevesebb lehet a pályakezdő, mint a nyugdíjba vonuló.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

A helyzet azért is rossz, mert arról nagyjából le lehet mondani, hogy ezt a helyzetet a külföldről érkező munkavállalók felvételével orvosolják a vállalatok.

“Külföldről nem lehet ma megoldani az utánpótlást, ezért a mi felelősségünk az, hogy a Magyarországon élő gyerekeket ne engedjük lemorzsolódni. Sajnos ma 25 százalék funkcionális analfabéta kerül be a rendszerbe” – hívta fel a figyelmet az RTL Klub műsorában Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége ezért azt kezdeményezi a kormánynál, hogy ne engedjék középiskolába azt, akinek az általánosban nem sikerül elsajátítania az alapvető szövegértési és számolási készségeket; kössék egységes, kötelező vizsgához az általános iskola befejezését; és 16-ról állítsák vissza 18 évre a tankötelezettséget – írta az Index.

Most akkor jönnek vagy mennek a magyarok?

(Fotó: pixabay.com/Engin_Akyurt)

Share.

About Author

Leave A Reply