Külföldre megyek, mi lesz a tb-mel?

1

Háromrészes minisorozatunk első részében az egészségbiztosítással kapcsolatos kötelezettségeket néztük át röviden, ma következzen a társadalombiztosítás, a NAV összeállítása alapján.

Az adóhatóság felé akkor kell bejelentést tennünk, ha korábban saját maga után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetett, és annak hatálya alá a ‘T1011 Adat és változásbejelentő lap benyújtásával jelentkezett be. (A lap azonosítójában a ‘ jel helyett az adott év két utolsó számjegye szerepel.)

Amennyiben a magánszemély külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot, figyelemmel az uniós rendeletekre, és a Magyarország által kötött nemzetközi egyezményekre mentesülhet az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól.

Ilyen esetben az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség megszűnését 15 napon belül kell bejelentenie. A bejelentésre 2015. évben a 15T1011 Adat és változásbejelentő lap szolgál, mely letölthető a NAV honlapjáról vagy beszerezhető az ügyfélszolgálatokon.

A nyomtatvány és a kitöltési útmutató ide kattintva érhető el.

A nyomtatványhoz minden esetben mellékelni kell a további egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságról szóló igazolást (pl. a más tagállamban fennálló biztosítás igazolását szolgáló okiratot, az ún. A1-es igazolást).

A sorozat első részét itt olvashatjátok el.

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Bírom, hogy minden ilyen cikk arról szól, hogy mi van ha az ember egy uniós országba költözött. Értem én, hogy az a leggyakoribb, de azért sokan mennek máshova is. És mit is jelent az, hogy “egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot”? Mert ha bemegyek a kórházba, akkor az aktuális díj ellenében ellátnak. Gondolom ez alap, feltételezem egyes országokban az állam fedezi a költségeket, mint ahogy ez Mo-on is van – legalábbis bizonyos esetekben. Itt nem csak nekem, de senkinek nem fedez az állam semmilyen költséget. Most akkor van ilyen jogosultságom? Ebből a cikkből sem sikerült semmit megtudni…..

Leave A Reply