Külföldre megyek, hogyan adózzak?

0

Háromrészes minisorozatunk utolsó részében a személyi jövedelemadóval kapcsolatos szabályokhoz nyújtunk rövid segítséget és pár hasznos linket. (Az első részben az egészségbiztosítás, a másodikban a tb volt terítéken.)

Ha külföldre költözünk (letelepedési szándékkal), akkor kérhetjük a személyi jövedelemadó soron kívüli megállapítását, tekintettel az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 131. § (5) bekezdésére.

Ez persze csak egy lehetőség, messze nem kötelező, hiszen fő szabály szerint a magánszemélyek jövedelemadójáról az adóévet követő év május 20. napjáig kell a bevallást benyújtani.

Abban az esetben, ha olyan országba megyünk dolgozni, amellyel Magyarországnak van hatályos és alkalmazható adóegyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről, akkor értelemszerűen az egyezmény szabályait kell alkalmazni.

Ez fő szabály szerint azt jelenti, hogy a munkaviszonyból származó jövedelem ott adóztatható, ahol a munkavégzés történik. A magyar magánszemély által külföldön végzett munka ellenértékeként megszerzett jövedelem tehát külföldön adóztatható.

Fontos, hogy amennyiben a külföldön élő magyar magánszemély pl. a magyarországi ingatlana bérbeadásából jövedelemre tesz szert, akkor az után Magyarországon keletkezik személyi jövedelemadó (és esetlegesen egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettsége.

Mi a helyzet, ha ingázunk?

Ha Magyarországon és külföldön is dolgozunk (mondjuk szezonális munkán Ausztriában, vagy csak az év egy bizonyos részét töltjük külföldön), akkor ugyan nem adózik a külföldön szerzett jövedelem, de azt a személyijövedelemadó-bevallásban fel kell tüntetni (az 1253-as bevallás 44. sora). Ha év közben, tehát nem január 1-jétől, vállalunk külföldi munkát, akkor az itthon szerzett jövedelmek után szja-bevallást kell benyújtania.

Hogy az élet ne legyen olyan egyszerű, a külföldön megszerzett jövedelmet, illetve a megfizetett adót forintban kell feltüntetni, az átváltáshoz pedig a jövedelemszerzés napján érvényes MNB árfolyamot kell alkalmazni.

Ennél már csak az a nagyobb kín, ha olyan országban dolgozunk, amellyel nincs egyezmény a kettős adóztatás elkerülésére, ilyenkor ugyanis elvileg a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet 16 százalék személyi jövedelemadó terheli Magyarországon is.

További részleteket és hasznos linkeket itt találtok.

Share.

About Author

Leave A Reply