Külföldre költözött az adósod? Nincs minden veszve!

0

Hallottunk már olyat, hogy úgy ment külföldre, hogy elég sok pénzzel tartozott másnak. Nagy kérdés, hogy ilyenkor mit tehet az, akinek tartoznak.

A jó hír az, hogy nem kell megijedni, ugyanis ha tudjuk a címét, kezdeményezhetünk vele szemben európai fizetési meghagyásos eljárást, ami nagyban hasonlít a hazai „párjához”.

A közjegyző által lefolytatott európai fizetési meghagyásos eljárás egyszerűen, egy magyar nyelvű formanyomtatvány kitöltésével bármelyik magyar közjegyzőnél kezdeményezhető. A közjegyző a kérelem benyújtását követő 30 napon belül elbírálja azt.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Ha az adósunk a fizetési meghagyás kézbesítésétől számított 30 napon belül ellentmondással él, az eljárás perré alakul – magyar közjegyző által kibocsátott európai fizetési meghagyás esetén a hatáskörrel rendelkező illetékes magyar bíróság előtt.

Ha a kötelezett nem mond ellent, akkor az európai fizetési meghagyás jogerős és végrehajtható lesz – olvasható a hvg.hu-n.

A végrehajthatóvá nyilvánított európai fizetési meghagyás alapján pedig a végrehajtás elrendelése annak a tagállamnak (kivéve Dániát) az illetékes hatóságától kérhető, ahol a kötelezettnek végrehajtás alá vonható vagyona van.

(Fotó: pixabay.com/WerbeFabrik)

„Nincsenek anyagi gondjaink, de magányosak vagyunk”

Share.

About Author

Leave A Reply