A külföldre költözés nem jelent vesztes csatát

0

Másfél évtized alatt 300 ezerrel csökkent Szlovákia lakossága, ami a teljes népesség 5 százaléka – derült ki a szlovák pénzügyminisztérium adataiból. Az elvándorlás csaknem 45 millió eurós veszteséget jelent az országnak.

A csökkenés két legfőbb oka a külföldre vándorlás és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok. Szlovákiát egyébként az Európai Unióba való belépést követően hagyta el a legtöbb ember, két év alatt több mint 200 ezren távoztak külföldre.

A feljegyzett adatok szerint a közelmúltban nagyjából 15 ezren vándoroltak ki évente. Az idegenben szerencsét próbálóknak megközelítőleg a fele tér vissza néhány év után.

„A külföldre költözés nem jelent feltétlenül vesztes csatát, mert az emberek jó tapasztalatokat szereznek. Amit erősíteni kell, az a motiváció a későbbi hazaköltözésre” – fejtette ki az InfoRádióban Lucia Šramková, a Szlovák Pénzügypolitikai Intézet igazgatója.

Az adatok azt mutatják, hogy évente nagyjából 6 ezren viszont nem térnek vissza hazájukba, a leggyakrabban a kedvezőtlen hazai munkafeltételek miatt. Az elvándorlás csaknem 45 millió eurós veszteséget jelent Szlovákiának.

A külföldről hazatérőket segítő LEAF civil szervezet felmérése szerint az elvándorlók egynegyede egyáltalán nem kíván a jövőben visszatérni hazájába, további egynegyede igen, a megkérdezettek fele pedig mérlegeli a hazatérést.

Leginkább a honvágy húzza haza a külföldön élőket, egyharmaduk pedig szívesen tenne azért valamit, hogy javítson az itthoni életkörülményeken.

„Annak lehetősége, hogy segíthetnek a hazájukban, számukra a legfontosabb a döntéshozásban, vagyis csak ezért szeretnének hazatérni” – tette hozzá Michal Kovács, a civil szervezet tagja.

(Fotó: pixabay.com/ivabalk)

Share.

About Author

Leave A Reply