Külföldre költözés gyerekekkel

0

Ráadásul nem is csak ide a szomszédba, hanem szó szerint a világ túlsó végére, Új-Zélandra. Önmagában már a felkészülés és a repülőút is kész kaland, rengeteg kérdés, praktikus (vagy előtte annak gondolt, utólag már kérdőjeles) ötlet… ilyenkor nem baj, ha akad valaki, aki már végigcsinálta. Ilyenek Zsuzsáék, akik pár hónapja már írtak a kiköltözésükről, a mostani posztban kifejezetten a kiutazás megszervezéséről lesz szó. Mit mondjak, nem akármilyen meló!

„Elnézést kicsit sok idő telt el, az előző összefoglaló óta. Viszont, ígértem, hogy folytatni fogom a beszámolót már a konkrét csomagolás, repülés élményeinkkel, tapasztalatainkkal.

Kérdések, amelyek felmerültek, Mit vigyünk? Hány óra a repülés? Hogy lehet túlélni? Vigyük a bútorokat? Milyen személyes dolgokat vigyünk? Milyen papírokat kell, illetve nem szabad vinni? Ki kell jelentkezni?

Mit is vigyünk?

A bútorok kapcsán Mátéval kb. hipp-hopp eldöntöttük, hogy nem fogunk konténerezni. Miért is? Nem igazán voltak bútoraink, nem vagyunk tárgyakhoz ragaszkodó emberek.

Sőt kifejezetten az a hozzáállásunk, hogy a tárgyak csak tárgyak az értékük nem önmaguktól létezik, hanem attól, amit mi tulajdonítunk nekik. Így teljesen mindegy a gondolatot, amely értéket ad, ha elvisszük magunkkal akkor már a tárgy is „velünk” van.

Azóta kiderült a konténeres megoldás konkrét anyagi oldala is, egy barátunk most úsztatja épp a cuccait konténerrel Ausztráliába. Ő adta meg az alábbi infókat egy blogunkat olvasó számára, akik most novemberben fognak jönni Új-Zélandra ugyancsak 3 gyerekkel:

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

„Nekünk mindenki a Crown Relocations-t ajánlotta. Kijönnek címre, mindent becsomagolnak (ez nem opció, hanem csak így megy náluk a szigorú vámszabályok miatt – úgy tudom ez a kiwiknél még inkább igaz) 

– kb. 300 ezer Ft/m³, de ez nagyon hozzávetőleges. Ha a szállítmánynak nagyobb a fajsúlya a víznél, akkor tömeg alapján áraznak, ha kisebb, akkor térfogat alapján 

– mindent intéznek: belföldi szállítást, szállítást a kikötőig, onnan a hajóztatást, vámügyintézést mindkét oldalon és a célországban a címre kiszállítást 

– az út kb. 2-3 hónap, de jóval korábban kapsz pontos érkezési időt 

A megérkezésről még nincs tapasztalatunk, novemberre várjuk. A kapcsolattartók szuper rugalmasak és reszponzívak. Ötcsillagos szolgáltatás. 

Jó alternatívának tűnt egy légi spedíciós céggel kireptetni a csomagokat (úgynevezett csomag utas nélkül). Árban majdnem ugyanott lett volna az egy köbméter csomagunk, időben sokkal rövidebb, kb. egy hét, viszont: 

– csak (alaposan) becsomagolt dobozokat szállítanak reptérről reptérre. Ha több dobozból áll a szállítmány, még az sem kizárt, hogy külön érkeznek meg. 

– vámügyintézés a ti dolgotok. A szigorú beviteli szabályok miatt nagyon oda kell figyelni 

– ami miatt ejtettük: a beviteli szabályoknál is szigorúbb az ilyen (repülőn szállított) csomagok tartalmi megszorítása: semmilyen folyadék, akkumulátor (még egy gombelem sem!) lehet a csomagban. Ehhez jön persze a célország beviteli megszorításai, gondolom tudjátok, hogy idelent ezek elég komolyak… 

Ha mégis érdekes lenne, mi az AirMax Cargot kerestük meg, de kapásból vagy három hasonlót találtam, de mind ugyanazt tudja. Igazából inkább cégekre vannak ráállva, akiknek van saját helyi logisztikája.”

Mindenki el tudja dönteni, hogy az Ő esetükben megéri-e használni konténert, vagy sem.

Miután meghoztuk a döntést, mi nem konténerezünk, el is döntöttük, hogy mindenünket eladjuk. Öt bőröndbe fogunk bepakolni, plusz 5 kabinbőröndbe. Listába szedtük mindenünket és először a család és ismerősök körében hirdettük meg a dolgainkat, majd létrehoztunk egy Facebook-oldalt, ahol a megmaradt dolgokat, majd a felesleges ruhákat töltöttük fel. A gyerekdolgok nagyrészét amelyeket nem tudtuk bepakolni, eladományoztuk rászoruló családoknak.

Gyerekdolgok

Anno sokan kérdezték, mit szóltak a gyerekek, hogy nem hozhatják az összes játékaikat. Őszintén szólva, a srácaink fantasztikusak. Gyönyörűen meg lehetett velük beszélni, hogy ki kell válogatniuk a játékait, kedvenc és nem annyira kedvencekre.

Jó előre kaptak 1-1 kabinbőröndöt, amibe lelkesen kimentették a számukra legkedvesebb játékait, plüsseiket. Az idő múlásával jó párszor újrapakolták. A plüssök okozták a legnagyobb gondot. Elég sok plüssük volt, amelyekről igen nehezen mondtak le.

A helyzetet a vákuumzsák mentette meg. Nem, nem hoztunk mindent, de azért elég szép számmal hoztunk. Játékok kapcsán egy idő után kardinális döntést hoztunk. Legókat hozzuk, mást nem. Egy-két kártya-, memória játék kivételével és egy-két kedvenc könyvön kívül semmi mást nem hozunk. Egyszerűen túl nagy helyet foglalnak és nehezek.

Saját dolgainkból a technikai kütyükön kívül semmit se hoztunk. Ruhákból nagy örömmel adományoztuk el a télieket… Ruhákból úgy pakoltunk, mint egy roppant hosszú nyaralásra. Ahol lehet, hogy akár lehűlhet az idő, de hó azért nem esik. 🙂

Repülés

Elolvastunk elég sok cikket, beszámolót, blogot arról, hogyan is lehet túlélni gyerekekkel egy tengerentúli repülőutat. Ennek kapcsán többször eljátszottunk a gondolattal, hogy több napon át utazzunk, vagyis tartsunk 1 vagy 2 nap szünetet, vagy simán essünk neki és legyünk túl az utazáson olyan gyorsan, ahogy csak lehet.

Végül mi a „legyünk túl rajta minél gyorsabban” utat választottuk. Illetve amit még fontosnak tartottunk, hogy egy légitársasággal jöjjünk, talán így a legkisebb az esélye annak, hogy a csomagjaink elkeverednek. Egy átszállással jöttünk.

A Qatar Airwayst választottuk a gyerekbarátsága miatt. Pakoltunk csere gyerekruhákat, kártyajátékot, nasit, kis kedvenc plüsst és ehhez hasonlókat.

Miután megérkeztünk és visszanéztünk az alábbi következtetéseket vontuk le:

– egy-egy rövid megállás

Akár egy napot eltölteni valahol útközben jó dolog lehet. Mivel maga az út mindenképpen hihetetlen hosszú, sehogy se lesz JÓ. Egyszerűen túl kell élni. Mindenki maga ismeri a gyerekeit és önmagát. Azok alapján döntse el, nekik melyik változat lehet jobb.

– gyerekbarát repülőtársaság

Erre most már annyira nem adok. Mivel ez legfőképp abban merült ki, hogy kaptak egy csomag gyerekjátékot a repcsin, plusz lehetett kérni felakasztható bölcsőt babáknak, az első sorba prioritással becsekkolni, ahol nagyobb helyen ülsz, hisz itt lehet a falra felfüggeszteni a bölcsőt. Ja és sok-sok gyerek mesefilm. Lehetett választani gyerekmenüt.

– A játékcsomaggal a repcsin egyáltalán nem játszottak, megérkezés után  nyitották ki.

– az elsősoros becsekkolás szuper, tényleg kényelmesebb, viszont ezt általában babásoknak más repcsitársaság is biztosítja

– mesefilmek, tengerentúli repcsiken általában ez már alapvető

– gyerekmenü: ez változó, hogy van-e. Viszont egyáltalán nem garantált, hogy ízleni fog nekik a gyerekmenü. Illetve úgy is igen rövid időközönként hoznak valami rágcsálni valót, így éhezésről egyáltalán nincs szó.

– jó döntés volt pakolni kedvenc nasikat

Ezzel egy hirtelen feltörő „már elegem van”, „unatkozom” kitörést kiválóan lehet csillapítani. Amire figyeltünk, hogy ne kb. egy az egyben cukrot tartalmazó dolgokat vigyünk nasinak, hogy elkerüljük a cukor okozta felpörgést. Itt icipicit sokat vittünk, de jól jött az első pár hétben amikor néha-néha találtak egy-egy újabb nasit valahol a bőröndjükben.

– iPad

Ennek nagyon nagy hasznát vettük. Kb. végtelen mennyiségű játékot lehet rátenni, a színezőtől, kártyajáték, kirakóson keresztül bármit. Egy ilyesmi kütyü kiüt minden más kelléket.

– hálózsák

Lelkesen vettünk a srácoknak gyerekhálózsákot, hogy majd milyen jó fognak aludni a repcsi padlóján. No ezt sajna a Qatar nem engedte. Náluk protokoll szerint nem szabad a földön aludni. Így ennek semmi hasznát nem vettük. Ennek talán érdemes utánakérdezni a repcsitársaságnál, hogy engedik-e. Ha megengedik, az szuper, mert egy kisebb gyerek kényelmesen el tud aludni a földön.

– füldugó

Passz. Vettünk, használtuk, nem dugult be fülünk, nem fájdult meg. Nem tudom, mi lett volna füldugó nélkül.

– rágó

Lelkesen rágóztunk le- és felszálláskor. Ugyanúgy passz az, hogy mi lett volna, ha nem tesszük.

– váltóruha

Nagyon alapvetőt érdemes berakni, de nem kell túlreagálni. Meleg pulcsit, zipzárosat, melegítő felsőt jó berakni.

– meleg zokni

Adnak a gépen, viszont, ha van esetleg kedvenc akkor ezen már nem múlik. Amúgy jól fog esni. 🙂

– zacskó, ikeas visszazárható tasak vagy bármilyen márka

Ez szerintem tuti dolog. Bármit tudsz beletenni, ami esetleg kiszakadt, eltört, véletlenül elfelejtettél valamit beletenni, amit csak zacskóval engednek szállítani. Valami „baleset történik” és jó, ha eltudod csomagolni a bármit.

– övtáska

Nagyon praktikus kis dolog. Papírokat, kártyákat, minden ehhez hasonló fontos dolgot tudsz benne tartani. Mindig kéznél van, nem kell kotorászni a bőröndben.

gyógyszerek. A szükséges alapfelszerelés jól jöhet, illetve, ha van kötelező gyógyszer az evidens. Ragtapasz, betadin ugyancsak jól jöhet. Elvileg van a repcsiken de pl., ha átszálláskor történik valami, jól jön, ha kéznél van és nem kell keresnetek segítséget.

– gyerekjátékok

Mint memória, kártya ilyesmi. Csak akkor érdemes szerintem, ha van valami óriás kedvenc, amit egymás mellett ülve tudtok játszani, illetve akkor, ha nincs a családban okos táblagép.

– nyakpárna

Szerintem jó. Mi a „felfújható kar” típust választottuk. Nekünk kényelmes volt, jó volt, hogy sok fajta módon lehetett használni. Ahogy láttam másoknál a nyakköré-tevő verziókból is van jó. Ezek közül csak úgy vásárolnék, ha ki is tudom próbálni, hogy tényleg tartja-e a nyakamat vagy sem. Itt lehet nézelődni.

Összefoglalva

Érdemes úgy összerakni a kabincsomagokat, hogy lehetőleg könnyen tudjátok vinni ketten. Amit visznek a kicsik, azt tényleg képesek legyenek maguk vinni. Vagy lehessen összekapcsolni a táskákat.

Aranyat ér az, ha nem kell 25 mini kis csomagocskára figyelni, csak tényleg egy-kettőre, plusz a gyerekekre. 🙂 A papírokat egyvalaki vigye, Ő tegye el mindig ugyanoda. Semmiképp se legyen olyan beszélgetés, amely úgy kezdődik, hogy „Azt hittem, Te tetted el?!” 🙂

Repjegy árak. Igen drága. Ez egy roppant hosszú út, mindenképp drága az út. Ezt nem lehet megúszni. Mi itt néztük a repjegyeket, de rengetek repjegyvadász oldal van. Mi letöltöttük az applikációt így lelkesen tudtuk nézegetni, hátha valamikor olcsóbb a jegy. Igazából jelentős változást nem fedeztünk fel az árakban az idő előrehaladtával.

Fú, azt hiszem összeírtam minden fontos dolgot, ami eszembe jutott. Remélem, hasznosnak találjátok. Ha kimaradt volna valami, kérdezzetek. Válaszolunk.”

Ha tetszett a poszt, látogassatok el Zsuzsáék blogjára!

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

 

(Fotó: pixabay.com/silverstylus)

Share.

About Author

Leave A Reply