Külföldiként Budapesten: 10 mellékhatás

0

Kockázatok és mellékhatások ugye nem csak a gyógyszerek esetében jelentkezhetnek, hanem határátkeléskor is. Persze nem feltétlenül kell mindent halálosan komolyan venni, ami az alábbiakban következik, de azért Ash pontjai között akad pár elgondolkodtató.

#1 Csigazabáló leszel

Mármint nem franciásan, hanem amúgy magyarosan és ez a csiga nem az a csiga, hanem a kakaós (vagy egyéb ízesítésű, melyek közül a magam részéről én nem nagyon szeretek mást), mindenesetre Ash erősen kedveli őket. Amit meg tudok érteni.

#2 Limonádét rendelsz a bárban

Buborékos víz, házi készítésű szörp, rengeteg gyümölcs – nagyjából ezekből áll az amerikai lány szerint a tökéletes limonádé. Én inkább a klasszikus változat híve vagyok, de ma már annyifélét lehet kapni, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik közöttük.

#3 Mindig legyen nálad elég apró

A legkisebb papírpénz az 500 forintos, vásárláskor viszont az eladók és a pénztárosok előszeretettel kérnek pontos összeget, akár többször is. „Nem hisznek neked és ha nincs nálad 20 forintos, te leszel a leggyűlöltebb ember a sorban” – fogalmazott Ash.

#4 Nyugodj bele a csevegés hiányába

A Helló és a Jó napot megvan, de kb. ennyi. A villamoson és a metrón többnyire csendesen ülnek az emberek még a csúcsforgalomban is. „A magyarok maguknak valók, nem szívesen cseverésznek. Gyorsan rájössz majd, hogy maradj a köszönésnél és legyél csendben” – írta.

#5 Felejtsd el a divatot vagy legyen saját stílusod

„Budapesten a divat nagyon személyes dolog. Persze rengeteg emberen láthatjuk a legtrendibb holmikat, de minden ilyen járókelőre jut egy, aki mintha egy másik évtizedből pottyant volna ide.

A stílus egyénre szabott és nem túl fontos, a ruhák jórészt praktikusak, különösen a hidegebb hónapokban. Ennek előnye, hogy gyakorlatilag bármit felvehetsz, amit akarsz és nem kell aggódnod azon, mit szólnak mások hozzá” – így Ash.

#6 Megszereted a négy évszakot

Budapesten mindenből van egy kicsi, a hideg télből, a virágos tavaszból, a forró nyárból és a színes őszből. És mindegyiket lehet várni és örülni neki. Amikor az ember úgy érzi, nem bír már ki még egy sötét, felhős téli napot, megérkezik a tavasz.

#7 Új értelmet kap a privát szféra (pontosabban a hiánya)

„Orvoshoz menni Budapesten olyan, mintha múzeumba mennél. Fémszekrények tele orvosságos üvegekkel, régi vizsgálók, a fény átfurakszik az ősrégi ablakokon. És az orvos előtt kell levetkőznöd… meg a nővér előtt és talán a recepciós előtt is. A privát szféra itt teljesen mást jelent. Gondolom a termálfürdőkben vadidegenek társaságában eltöltött napok kissé megváltoztatják az ember perspektíváját” – fogalmazott az amerikai lány.

#8 A titkos Magyar Tenger

Gyakorlatilag egyfajta rituálé a nyári hétvégéket a Balatonnál tölteni, ami Közép-Európa legnagyobb tava. A magyarok Magyar Tengernek hívják, mivel igazi tengerpartjuk nincs. Elég nagy ahhoz, hogy egy tenger érzetét keltse és tökéletes a nyári hónapokon egy kis hűsölésre Ash szerint.

#9 Az építészet sznobja leszel

„Budapest verhetetlen. Még Bécs vagy Párizs sem ennyire lenyűgöző. A számos, a kommunizmus ideje alatt felhúzott épület ellenére mindenféle stílust megtalálsz itt a római romoktól a gótikuson át az Art Nouveau-ig”.

#10 A vízilabda rajongója leszel

Azt gondolná az ember, hogy ha Európa, akkor foci, ám mint azt Ash nagyon helyesen észrevette, Magyarország a vízilabda nemzete. Szerinte a világ legjobbjai vagyunk, amin ezekben az években persze lehet vitatkozni, de összességében a rajongás megkérdőjelezhetetlen, válogatott szinten mindenképpen.

Ash eredetileg itt írta meg (kicsit bővebb) listáját. Most pedig tiétek a szó, mi az, amivel egyetértetek és mi az, amivel nem?

Magyarország a buborékon kívülről

(Nyitókép innen)

Share.

About Author

Leave A Reply