Kreatív vagy? Kezdhetsz aggódni!

1

A British Journal of Psychiatry által közzétett új tanulmány szerint a kreatívok 90 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek skizofréniától, mint a népesség többi része.

A kreatív géniuszok között a művészet történetében számos olyan ember van, aki mentális problémákkal küszködött Wolfgang Amadeus Mozarttól Vincent van Gogh-ig.

Rengetegen foglalkoztak ezzel a témával, de ez az első olyan kutatás, amely meggyőzően mutat rá a kreativitás és a skizofrénia közötti összefüggésre.

A londoni King’s College kutatói egész Svédország egészségügyi nyilvántartását, 4,5 millió ember egészségügyi adatait vizsgálták meg. Arra is kíváncsiak voltak, közülük ki folytatott művészeti tanulmányokat egyetemi szinten a dráma vagy a képzőművészet területén. Aztán ezeket az adatokat összevetették a mentális problémákkal kórházba kerültek listájával.

A művésztípusok, különösen a 20-as éveikben, 90 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba skizofrén tünetekkel, 62 százalékkal nagyobb valószínűséggel bipoláris tünetekkel és 39 százalékkal nagyobb valószínűséggel depresszióval, mint az átlag.

Az ugyanakkor még nem egyértelmű, pontosan miért a kreatív emberek szenvednek nagyobb arányban mentális problémáktól. A tanulmány vezető kutatója, James McCabe szerint a kreativitás mögött rejlő genetika a kulcs.

A kreatív ember gyakran kapcsol össze olyan ötleteket, koncepciókat, amelyekre más emberek soha nem is gondolnának. Márpedig ez hasonlít a téveszmék működéséhez. (Mondjuk valakinek a ruhájának a színét egy kémkonspirációval köti össze téveszméjében az összeesküvés-elméletek híve.)

Ugyanakkor attól, hogy valaki kreatív típus, még nem kell rögtön orvoshoz rohannia. A világ lakosságának ugyanis mindössze 1 százalékát diagnosztizálták valóban skizofréniával, így a betegség kialakulásának az esélye még mindig nagyon kicsi.

Sztárpárok hatalmas korkülönbséggel

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Az igazi vállalkozó entrepreneur típus egyben a kreatív művész embertípusa is.
    Ez az ára annak, ha igazi egzisztenciát akarsz, és nem egy nagy cégnek kiszolgáltatottan unalmas monoton munkában elsorvadni.
    A nagy multicég úgysem tudja a kreatív ötleteket értékelni, mert a kőbevésett szabvány folyamatokban ezek az eredeti kreatív ötletek semmilyen értékelési szisztéma szerint nem pontozhatóak, annyira kilógnak a sorból.

Leave A Reply