Közel egymillió magyar mehetett külföldre

0

Az OECD legfrissebb adatai szerint lassan eléri az egymilliót azoknak a magyaroknak a száma, akik hosszabb vagy rövidebb ideig határátkelőkké váltak. Ami persze messze nem jelenti azt, hogy mindenki külföldön is van.

Az OECD International Migration Outlook 2018 című elemzése szerint 2016-ban 85 ezren vándoroltak el az egy évvel korábbi 99 ezer után (a visszaesés legalább részben nyilván a Brexitnek köszönhető).

Hosszabb távon még érdekesebbek a számok. Az OECD szerint 2006-15 között évente átlagosan 65 ezer magyar próbált szerencsét külföldön, márpedig a Portfolio számításai szerint ha a 2004-es EU-csatlakozás utáni két évet is hozzáadjuk, akkor nagyjából 780 ezer határátkelőnél járunk.

KERESS KÜLFÖLDI MUNKÁT NÁLUNK!

Ehhez jön a 2016-os 85 ezer és a 2017-es egyelőre nem ismert szám. Így összességében majdnem biztos, hogy 900 ezer felett van már azoknak a száma, akik 2004 óta hosszabb-rövidebb ideig elvándoroltak külföldre.

A visszavándorlásról sajnos még kevesebb információ áll rendelkezésre, elsősorban azért, mert azt sem tudjuk pontosan, mennyien mentek el, ráadásul a visszatérés statisztikai szempontból is nehéz mérni. Ráadásul ha valaki egy külföldi statisztikából kikerül, akkor sem biztos, hogy hazaköltözött, mehetett másik országba is.

Pontos számot tehát nem tudunk, ám a Portfolio korábbi 600 ezres, jelenleg is külföldön dolgozó határátkelői becslése akár jó is lehet (és ez csak Európa).

Példátlanul sokan mentek el a régióból

(Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)

Share.

About Author

Leave A Reply