Kotorásszunk képviselői zsebekben!

0

Más zsebében kotorászni persze nem illik, ez alól viszont kivételt jelentenek a képviselők, akik ugye közpénzből, az emberek adójából élnek és működnek. Svájcban pláne nem illik kutakodni a pénztárcákban, de a képviselők itt is kivételek. Lássuk a SvájciS(CH)apka blog segítségével, mire jutottak!

A genfi egyetem munkatársai készítettek egy összegzést a témában, amit közkinccsé is tettek. A felkérés a szövetségi alkotmánybizottság közigazgatási delegációjától érkezett. Azt szerették volna megtudni, hogy a parlament eszközeivel hatékonyan gazdálkodnak-e.

Ezért megvizsgálták a parlamenti munka jövedelmét és terjedelmét, valamint a parlamenti mandátummal összefüggő politikai tevékenységre jutó kiadásokat. Az eredményeket minap mutatták be Bernben.

A kimutatás szerint egy képviselő ugyanannyit keres, mint egy informatikai kisvállalat ügyvezetője, tehát kb. havi 14 440 frank bruttó összeget. A közizgatásban ez egy középvezető bérének felel meg. Az összehasonlítás viszont csak elméleti, mivel az ülések és az ülések előkészítése csupán a munka kb. 50 százaléka.

Szívesen dolgoznál Svájcban? Keress állást a Határátkelőn!

Másképpen néz ki az eredmény, ha a mandátummal közvetlenül összefüggő összes tevékenységet figyelembe vesszük. Ez a képviselői munka kb. 87 százaléka, a városi tanács tagjai esetében pedig 71 százalék.

Az ezen felüli munka párülésekből, médiamunkából, reprezentációs feladatokból vagy kampánymunkákból adódik. A közigazgatási tanácsi mandátumok és egyesületi feladatok ebbe nem számítanak bele. (…)

A döntő szempont elsősorban az, hogy egy képviselő foglalkoztat-e munkatársakat vagy nem. A parlamenti tagok a személyzeti és tárgyi eszköz kiadásokra évi 33 000 frankos átalány összeget kapnak. Aki a pénzt megtartja, természetesen többet keres.

A képviselőházban az éves jövedelem-különbség átlagosan 28 000 frank, a városi tanácsban akár 23 000 frank is lehet. (…)

A parlamenti képviselők éves jövedelme különböző tételekből áll össze. A juttatásuk magában foglalja többek között az évi 26 000 frankos fizetést, valamint a 440 frankos napidíjat. Ehhez jönnek még a nyugdíjpénztári hozzájárulások és a családi juttatás kiegészítések.

Az átalány összegű díjakhoz tartozik a személyzeti és tárgyi eszköz kiadások térítése 33 000 Frank összegben, az étkezési hozzájárulás napi 115 Frank összegben, a szállásjuttatás napi 180 Frank összegben és egy első osztályra szóló vasúti bérlet. Ezek a juttatások adómentesek. (…)

Konklúzió: itt sem halnak éhen a politikában tevékenykedők.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

(Fotó: pixabay.com/blickpixel)

Share.

About Author

Leave A Reply