„Körülbelül a tizedét keresném otthon, mint itt”

0

Szabina egy Eindhoven melletti kisvárosban, Den Bochban él, és Budapestről költözött Hollandiába három évvel ezelőtt, a főiskola elvégzése után. Nem bánta meg, sikeres a szakmájában (egyébként gyógytornász, saját vállalkozása van) és jó anyagi körülmények között él.

„A kezdet nagyon nehéz volt, mert nem tudtam hollandul. Angolul beszéltem, de próbáltam tudatosan nem használni, hogy minél gyorsabban megtanuljam a nyelvet” – emlékezett vissza.

„Ahhoz, hogy külföldiként az egészségügyben dolgozhassak, ki kellett váltanom egy működési engedélyt, amihez kellett valamilyen felsőfokú nyelvvizsga. Ami rengeteg papírmunkával is járt, így másfél évig tartott” – említette a HírTV műsorának az egyik legnagyobb nehézséget.

Ami a vállalkozás elindítását illeti, azt egy fél óra alatt el lehetett intézni, kezdőtőkére nem volt szüksége, az adózás pedig nagyon kedvező, a fiatal vállalkozókat nagyon segítik, sok kedvezményt adnak, és workshopok is vannak a fiataloknak.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt!

Szabina szerint a mostani munkájából Magyarországon biztosan nem tudna úgy megélni, mint Hollandiában: „Körülbelül a tizedét keresném otthon, mint itt, és nem tudnék egyedül fenntartani egy albérletet, autót, motort tartani, hétvégenként elmenni valahova abból a pénzből”.

Nem gondolkodott azon sem, hogy visszamenjen Magyarországra. „Én szeretek Hollandiában élni. Persze más, mint otthon, meg kellett tanulni a nyelvet, alkalmazkodni kellett, de szeretek itt lenni, és nagyon jól élek ahhoz képest, hogy egyedülálló vagyok”.

Persze neki is hiányzik a család és a barátok, de mint mondta, felül az ember egy repülőre és másfél óra alatt otthon van.

„Szerintem Magyarországon egy fiatalnak most nagyon nehéz elkezdeni az életét. Én soha nem dolgoztam otthon, így nehéz véleményt formálni, de amit hallok a volt csoporttársaimtól, nekik napi szintű problémáik vannak, például em tudnak egyedül egy albérletet kivenni. Ilyen nem kellene, hogy megtörténjen egy olyan emberrel, akinek teljes állása van” – mondta Szabina.

Annak, aki külföldre menne, azt tanácsolja, hogy legyenek nagyon nyitottak, arra, hogy beengedjék a többieket a szívükbe. Sokan nem tudnak összebarátkozni az adott ország lakóival, mert nem elég nyitottak.

„Amikor hazamegyek látogatóba, azt látom, hogy az emberek unott, közönyös és depresszív arccal járkálnak az utcán, amit itt egyáltalán nem tapasztalok. Az embereknek az élethez való hozzáállásán kellene változtatni” – nyilatkozta Szabina.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Share.

About Author

Leave A Reply