Korrupció Amerikában és Magyarországon

0

Milyennek látszik a magyarországi korrupció Észak-Amerikából nézve? Vajon Kanadában és az Egyesült Államokban is van-e és ha igen, akkor milyen természetű? Ezen elmélkedett el a már több évtizede Kanadában élő Steve.

„Érdekes vitám volt nemrég egy barátommal. Kanadai magyar, manapság a telet Magyarországon tölti, budapesti öröklakásán.

Az egészségügy jött szóba, és hogy érdemes-e a magunk fajtának, itt Kanadában élő magyarnak, nyugdíjasan, visszaköltözni, huzamosabb időre, vagy végleg.

Korrupció a magyar egészségügyben

Mondta, a kórházak és a betegellátás, nem az orvosok képzettségéről beszélt, távol van attól, amihez mi itt Kanadában hozzászoktunk. És persze van a hálapénz, ami itt egy ismeretlen fogalom.

Hallottam, nem tudom, hogy igaz-e, hogy volt egy javaslat, ami a hálapénzt lett volna hivatva megszüntetni. A hálapénzről lemondó orvosok kaptak volna fizetésemelést, és egy kokárdával jelezték volna, hogy ők ebbe a csoportba tartoznak, de a magyar orvosegylet ezt a javaslatot elutasította.

Említettem barátomnak, hogy az otthoni állítólag nagymértékű korrupció zavarna engem, ugyan, mint nyugdíjas az egészségügyön kívül, talán ritkán találkoznék evvel.

A politika befolyásolása Észak-Amerikában

Mondtam neki itt (nyugaton) a korrupció kevesebb. Meglepődtem, amikor rám támadt, hogy itt, Észak-Amerikában is dúl a korrupció! Vak vagyok, hogy nem látom? Kiderült, ő a pénz befolyására gondolt, politikai szinten, nem arra, hogy a gazdasági tranzakciókban embereket lefizetnek. Mert az itt tagadhatatlanul ritka.

Nem, ő arra gondolt, hogy a politikai adományok, a pénz, rendkívül fontos tényező a választásoknál, és hogy a pénzbeli támogatásokért, az adakozók, (a lobbik és privát személyek), befolyásolni képesek a hatalomra kerülőket, és ezáltal a választók, a kisemberek érdekei, nem annyira érvényesülnek. Van ebben igazság.

Mondtam neki, hogy ne vitázzunk, ez sajnálatosan létezik, de én ezt nem hívnám korrupciónak, hanem politikai befolyásnak.

Utánanéztem, mi is a korrupció? A Wiki definíció azt mondja, hogy: „corruption is the abuse of official power or position to acquire a personal benefit”. Magyarul, a korrupció a hivatalos hatalom vagy pozíció helytelen használata, személyi előnyök érdekében.

Információként, a World Transparency Index korrupciólistáján jelenleg Dánia van az első helyen (azaz ott a legkisebb a korrupció), Magyarország a 64. helyen kullog. Előttünk van csaknem az összes volt szocialista ország. Kanada a 9-ik, az USA 22.

Korrupció vagy kapcsolatépítés?

A lényeg az, hogy itt Kanadában, és állítom az US-ban, amolyan „alacsony szintű” korrupció alig létezik. Az állami és nagyobb beruházások, kizárólag kiírásos verseny alapon döntődnek el.

Az hogy egy felelős tisztviselőt pénzzel felvásároljanak, azért, hogy a versenyt megnyerjék, nagyon ritkán fordul elő. Ilyen iparban dolgoztam, tudom. Persze jóba akarsz lenni azokkal, akik a versenyt kiírták.

Az ilyen embereket, ha tudod, elviszel ebédelni, karácsonykor kapnak egy jobb whiskyt egy jókívánsággal, de az, hogy zárt borítékot akarnál a kezükbe csúsztatni, az nemigen van. Úgy hallottam, Magyarországon ez nagyon gyakori.

Tagadhatatlan azonban, hogy a politikusok befolyásolásában a nagy pénznek komoly szerepe van, ami szerintem a demokráciákban nem kívánatos jelenség, mi több azzal ellentétes.

A pénz és az amerikai politika

Egyszerűség kedvéért vizsgáljuk meg az amerikai elnökválasztást, ami nem csak az amerikaiakat, de ez egész világot érintő esemény. A megválasztáshoz óriási pénzekre van szükség. Amit a két párt hivatalosan kap, az semmi.

Mindkét jelöltnek, kezdettől fogva, privát támogatókra van szüksége. Ezek gazdag érdekeltségek, más néven lobbik, és dúsgazdag egyének. Míg (általában) a lobbik támogatják mindkét jelöltet, mivel nem tudni, melyik fog nyerni, a gazdag egyének azt támogatják, akit akarnak.

A támogatásként adott pénz, félreértések elkerülése végett, nem a jelöltek zsebébe kerül, nem a személyes vagyonuk növekedésére fordítódik. De ez a pénz fogja fizetni a választási gépezetüket, az ahhoz szükséges legjobb hirdetési és jogi tanácsadókat, az utazási költségeket, a választók traktálását találkozásokkor kajával, az előadótermek bérlését és nem utolsó sorban a TV és más hirdetéseket. Szóval a jelöltnek előnyt próbál biztosítani.

Mivel a nagyon gazdag emberek többsége konzervatív (kivéve Sorost), ezek a múltban jobbára a Republikánus pártot és azok jelöltjét támogatták. Trump választásánál ez megfordult, Hillary Clinton választási kampánya jóval nagyobb pénzzel rendelkezett (és mégsem nyert), de ez talán egy kivétel volt.

Az, hogy hivatalosan mennyi pénzt adományozhat valaki a pártoknak, az meg van határozva, de az nincsen megtiltva, hogy ezek a gazdag emberek a pártoktól függetlenül, a maguk szakállára, TV-hirdetéseket készítsenek, és sugározzanak országszerte, nem egyszer elferdített, vagy egyenesen rágalmazó tartalommal.

Nem lenne egyszerűbb és jobb, ha mindezt beszüntetnék és az állami kincstárból mindkét jelölt egy megfelelő és egyenlő összeget kapna, és azt úgy használnák fel, ahogy akarják?

Na, ez az ötlet, akármilyen jónak hangzik, nem lesz bevezetve! Miért nem? Mert mindegyik politikus, városi, állami, szövetséges… szenátor és képviselő, hasonlóan kap pénzt saját megválasztásához.

És el ne képzeld már, hogy a választás után ezek az adományozók nem fognak saját érdekeik prezentálására nyitott ajtót találni! Arról nem is beszélve, hogy pályájuk során a lobbik bosszújától tartva egyes dolgokat félnek kritizálni. És hogy a tanácsadók sokszor a lobbik jelöltjei közül kerülnek ki.

Na, mármost ezt a folyamatot korrupciónak nevezzük? Nem tudom. Nem is érdekes, ez a folyamat nagyon káros, és sajnos nem látom, hogy a közeljövőben megváltozna.”

Munkaügyben a világ végén

(Fotó: pixabay.com/xeno_mas)

Share.

About Author

Leave A Reply