Koronavírus: tragédiából hatalmas siker

0

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy több tízmillió dollárt öltünk egy mozifilm elkészítésébe, hogy aztán az utolsó pillanatban kiderüljön, nem lehet bemutatni. Ez nyilvánvalóan kész tragédia, anyagi bukás, csőd, vége mindennek… Kivéve, ha az ember kínai és rendkívül gyorsan tud reagálni.

A fent vázolt helyzettel kellett szembenéznie a kínai Huanxi Média Csoportnak januárban, amikor az őrült összegért leforgatott új filmjük, az Elveszve Oroszországban bemutatója ugrott a koronavírus miatt.

A kínai újév hagyományosan a mozibemutatók egyik csúcsidőszaka is, hiszen ilyenkor családok milliói mennek moziba, kihasználva a szabadidőt. Kivéve persze idén, amikor a koronavírus miatt a mozik üresen tátongtak, mi több, közel 70 ezer ki sem nyitott.

A Huanxi pedig ott állt egy iszonyatos bukás fenyegető árnyékában. Mit lehet ilyenkor tenni? Például a kínai cégeknél megszokott módon rendkívül gyorsan reagálva valamilyen megoldást keresni.

A Huanxi fogta és napok alatt felforgatta a jól bevált terjesztési politikáját. Egészen meglepőt húzva megkereste a ByteDance-t, ami egyebek mellett a TikTok app kifejlesztőjeként lett világhírű, de olyan kínai applikációik is vannak, mint a Douyin, a Jinri Toutiao, a Xigua Video és a Huoshan Video.

Noha ezeknek napi több száz millió felhasználójuk van, mégsem tűntek természetes választásnak, hiszen a streamingjeik jellemzően nagyon rövid, a felhasználók által létrehozott videókat terjesztenek (a TikTok esetében ez 15 másodperc). Az Elveszve Oroszországban ezzel szemben 2 óra hosszú.

Az Alibaba vagy a Tencent kézenfekvőbb partnerek lettek volna, csakhogy nekik saját filmstúdióik vannak, nyilván nem akarták volna a vetélytárs filmjét sikerre vinni.

A ByteDance viszont nyitott volt, leült tárgyalni és kevesebb mint 24 óra alatt sikerült megállapodni. A ByteDance exkluzív hozzáférést kapott a filmhez és a stúdió más alkotásaihoz és tévéműsoraihoz, ezért cserébe 91 millió dollárnyi jüant fizetett és komoly részesedést adott a hirdetési bevételekből.

Két nappal később megjelent az Elveszve Oroszországban és 600 milliós (!!) nézettséget produkált. Nem sokkal később a ByteDance a Huanxi egyéb tartalmait is elkezdte streamingelni, amitől iszonyatosan megugrott a felhasználók száma.

Aligha csoda, hogy a kínai filmesek szövetsége azonnal zajongani kezdett, mondván, a modell megöli a kínai filmipart azzal, hogy ingyen elérhetővé tesz tartalmakat.

A két vállalatot ez aligha érdekli: ezzel a szövetséggel a Huanxi egyrészt nyereségessé tett egy bukásra ítélt filmet, és akkora közönséget ért el, amit a hagyományos módon aligha sikerült volna.

A ByteDance pedig jelentősen növelte felhasználói számát, plusz bevételekhez jutott és még pozitív hangulatot is keltett maga körül azok között, akik az otthonukban ragadtak.

Egy magyar a kínai szellemvárosban

Share.

About Author

Leave A Reply