Kormányon maradnak a brit konzervatívok

0

Elég komoly meglepetést hozott a brit parlamenti választás, amennyiben a kormányzó Konzervatív Párt alakíthat ismét kormányt. A Munkáspárt csúnyán fejreállt, csakúgy, mint az eddig koalíciós partner libdemek, a Skót Nemzeti Párt viszont besöpörte a skót voksokat.

A 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt nyerte a brit parlamenti választást, akár az önálló kormányalakításhoz elégséges abszolút többséget is megszerezhetik. Az viszont már biztos, hogy David Cameron eddigi miniszterelnök alakíthat kormányt.

Szakértők a BBC-nek nyilatkozva 329 fős tory frakciót valószínűsítettek a 650 fős alsóházban; ez 22 fővel lenne több az előző, 2010-es választások után kialakult konzervatív frakció létszámánál – írja az MTI.

A Munkáspárt 233 mandátumot szerezhetett az alsóházban, 25-tel kevesebbet, mint öt éve, és 96-tal kevesebbet, mint a konzervatívok.

A Liberális Demokraták akár 49 mandátumot is elveszíthettek, a Skót Nemzeti Párt (SNP) viszont 50-nel többet nyerhetett, azaz hatról 56-ra növelhette alsóházi létszámát.

Ami a Labourt illeti, nem jutott be az alsóházba Douglas Alexander, az eddigi munkáspárti árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje (őt egy 20 éves /!!/ egyetemista SNP-s, Mhairi Black győzte le, aki ezzel 1667 óta a brit parlament alsóházának legfiatalabb tagja lett).

Bukott Ed Balls, a Labour árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje is, a Liberális Demokraták közül például Vince Cable, az üzleti ügyek eddigi minisztere, Danny Alexander, az eddigi koalíciós kormány pénzügyminiszter-helyettese és Ed Davey, aki a választásokig az energiaügyi miniszter tisztségét töltötte be.

Ja, és egyelőre azt sem lehet tudni, bejut-e Nigel Farage, a UKIP vezetője, aki korábban azt mondta, ha nem lesz képviselő, lemond a párt vezetéséről.

Mit ígértek a Konzervatívok?

A fentiek fényében lássuk, mit ígértek a toryk a határátkeléssel kapcsolatban a kampányban!

A tervek szerint az uniós társállamokból érkezők csak négyévi folyamatos nagy-britanniai munkaviszony után juthatnának hozzá a brit jóléti ellátások teljes köréhez.

Azok a külföldi EU-munkavállalók, akik gyermekeiket nem hozzák magukkal, a jövőben egyáltalán nem vehetnének fel brit családi pótlékot, függetlenül attól, hogy mennyi ideje dolgoznak Nagy-Britanniában és mennyi adót fizetnek.

Az állásajánlat nélkül érkező uniós bevándorlók a Konzervatív Párt tervei szerint semmiféle álláskeresési támogatást nem kaphatnának, és ha fél év elteltével sem találnak munkát Nagy-Britanniában, haza kell térniük.

A Konzervatív Párt tervezi az EU-munkavállalók nem európai uniós állampolgárságú házastársaira vonatkozó bevándorlási szabályok szigorítását is. Az ő esetükben egyebek mellett egy meghatározott jövedelemszint eléréséhez és angol nyelvvizsgához kötnék a nagy-britanniai letelepedés engedélyezését.

Share.

About Author

Leave A Reply