„A kormánynak lövése sincs”

0

Egyre durvábban szólogatnak be egymásnak a brit belpolitika szereplői is a Brexit kapcsán. Csak az elmúlt napokban volt itt „ökörség”, de hallottunk olyat is, hogy a kormánynak „lövése sincs, mit akar elérni”.

A Brexit ellenfelei egyre inkább úgy vélik, hogy a brit kormány képtelen lebonyolítani a válási tárgyalásokat. A Liberális Demokraták szerint például lövése sincs a kormánynak, mit akar elérni ezeken az egyeztetéseken. London egy sor állásfoglalással akar rácáfolni erre, amelyeket egymás után hoznak nyilvánosságra a héten.

A Brexitért felelős miniszter szerint az a cél, hogy érvényben maradjanak a szolgáltatási szerződések: „A vitás ügyeket egy új bíróságra bíznák, mivel a londoni kormány minél előbb el akarja utasítani az Európai Bíróság joghatóságát a szigetország felett, amihez viszont az unió ragaszkodik” – mondta David Davis.

Jobbnál jobb külföldi állások várnak itt. Ne hagyd ki!

Paul Jenkins, az egyik korábbi brit kormány vezető jogásza egyenesen „ökörségnek” minősítette az EU bíróságának elutasítását – legalábbis a napi.hu összefoglalója szerint.

„Ellentétben áll a britek másik terve, az átmeneti periódus hidalja át az Egyesült Királyság az EU-tagságának és teljes függetlenné válásának időszakát” – mondta Paul Jenkins.

Egy Brexit-párti csapat szerint az egységes európai piac és a vámunió elhagyása 135 milliárd font (ez több mint az éves magyar GDP) pluszt hoz a brit gazdaságnak, mivel azzal, hogy nyitottabb lesz az ország a világ felé, erősödik a verseny, aminek köszönhetően csökkenni fognak az árak.

Monique Ebell, a National Institute of Economic and Social Research kutatója arról írt, hogy Nagy-Britannia az egységes piac elhagyásával el fogja veszíteni teljes külkereskedelmi forgalma 30 százalékát. Emiatt gyengülni fog a font, ami felpörgeti az inflációt, azaz szemben az előtte szólókkal ő áremelkedést vár.

Share.

About Author

Leave A Reply