A kormány szerint többen térnek haza, mint amennyien elmennek

0

Úgy tűnik, a választások közeledtével egyre komolyabban beindul minden téren a propaganda, igaz ez a határátkelésre is. Most például a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója nyilatkozott egy érdekeset.

Noha azt Szalai Piroska (egyébként tanácsadói munkája mellett a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke is, 2012-2014-ben pedig miniszteri biztos volt) is elismeri, hogy nincsenek pontos adatok a külföldön élő és munkát vállaló vagy a külföldre ingázó munkavállalók számáról, ugyanakkor úgy látja, a rendelkezésre álló statisztikák alapján viszonylag jól becsülhető a számuk.

Ő mindenesetre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerőpiaci felméréséből és a népszámlálási adatokból, másfelől pedig az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat gyűjtéseiből számolt.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

„Nagyságrendileg háromszázezer magyar munkavállaló dolgozhat külföldön, közülük hozzávetőleg 72 ezren lehetnek az ingázók, tehát a Magyarországon élő, de külföldön munkát végzők” – mondta a Magyar Időknek Szalai Piroska.

A külföldön munkát vállalók száma 2013-ig dinamikusan nőtt, elsősorban a foglalkoztatás viszonyainak tisztulása miatt, ezt követően 2016-ig tovább emelkedett, ám már kisebb mértékben – tette hozzá.

Szalai Piroska hangsúlyozta: 2017-ben nagyjából kiegyenlítődött a külföldi munkavállalók és a hazatérők száma, sőt egy kicsit többen tértek már haza, így majdnem hatezerrel kevesebben vannak a más országban munkát vállalók.

A minisztériumi tanácsadó azt is mondta, hogy „kevesen vannak azok, akik azért hagyták el az országot, mert itthon nem boldogultak”. Mi több, hozzátette, hogy egyes „innovatív ágazatokban” elvárt, hogy valaki néhány hónapot, akár évet külföldön töltsön.

Szalai Piroska szerint a külföldi munkavállalás démonizálása éppen akkora hiba, mint azzal riogatni a választókat, hogy 23 millió román jelenhet meg a magyar munkaerőpiacon.

Hát így.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Keresd nálunk!

(Fotó: pixabay.com/Photorama)

Share.

About Author

Leave A Reply