A kormány szerint „több fiatal tér haza, mint ahányan elmennek”

0

Ismét bebizonyosodott, amiről nemrég mi is írtunk: fordulat állt be a kormány (és a holdudvar) kommunikációjában a határátkeléssel kapcsolatban. Most egy államtitkár fejtette ki, hogy az elvándorlás gyakorlatilag nem létező jelenség, sőt.

Két szocialista képviselő (Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan) tett fel kérdést Varga Mihály pénzügyminiszternek az Eurostat legfrissebb adatai alapján. Azt kérdezték, mit gondol a kormány arról, hogy nagy számban mennének ki külföldre a magyar fiatalok.

Nos, mint Tállai András parlamenti államtitkár válaszából kiderült, a kormány nem gondol semmit. Pontosabban a 2016-os Magyar Ifjúság Kutatásra hivatkozva azt gondolja, hogy a magyar munkaerő a legkevésbé mobil a régióban, és ez a fiatalokra is igaz. Azaz a környező országokból több fiatal költözik külföldre, mint Magyarországon.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Az Eurostat legfrissebb (szintén 2016-os) adatai szerint az 1,7 millió 15-29 éves fiatal mindössze 0,9%-a távozott Magyarországról, ami alacsonyabb az európai átlagban mért 1,2%-os aránynál.

Az államtitkár szerint a távozó fiatalok döntő része nem véglegesen hagyja el az országot, hanem visszatér – írta az Index.

„A kivándorló magyar állampolgárok száma második éve csökken, a fiatalok vándorlási egyenlege pedig az Eurostat mérése szerint 2016-ban már 5 ezer fős pozitív szaldót mutatott. Ez egyértelműen a korábbi trend megfordulását jelzi, vagyis ma már több fiatal tér haza, mint ahányan elmennek Magyarországról” – fogalmazott Tállai András, aki hozzátette, hogy a kormány szerint egyre többen jönnek majd haza.

Úgyis hazajönnek

(Fotó: pixabay.com/Free-Photos)

Share.

About Author

Leave A Reply