A kormány szerint 15 ezerrel kevesebb a határátkelő

0

Folytatódik a határátkeléssel kapcsolatos átalakított kormánykommunikáció. Ezúttal a pénzügyminiszter mondott egy számot, igaz, se azt nem tudtuk meg, honnan van az adat, se azt, hogy mihez képest.

Varga Mihály a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) budapesti üzleti fórumán beszélt a kormány előtt álló feladatokról, a jövő héten benyújtandó költségvetésről, a várható növekedésről.

A pénzügyminiszter egyebek mellett megemlítette, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a munkanélküliségi ráta, ami most már 4 százalék alatt van. Az ország most éppen azzal néz szembe, hogy egyes ágazatokban hiány van a szakképzett munkaerőből, mintegy 70 ezer betöltetlen állás van Magyarországon – hangsúlyozta Varga Mihály.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A pénzügyminiszter biztatónak nevezte, hogy a 2016 őszén a munkaadókkal és a munkavállalókkal kötött megállapodás hatására az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek a bérek, miközben a munkaadók közterhei csökkentek, ennek is betudható, hogy 15 ezerrel csökkent a külföldön munkát vállalók száma.

Hogy ez a szám mihez képest ennyi, és egyáltalán honnan származik, az az állami hírügynökség tudósításából nem derült ki. Az viszont igen, hogy a kormány orvosolni kívánja a munkaerőgondokat.

Ha esetleg felmerülne, hogy egy fontos beruházás a szakképzett munkaerő hiánya miatt maradna el, akkor a kabinet a szükséges engedélyek kiadása után külföldi munkavállalókkal igyekezne pótolni a hiányzó hazai szakembereket – fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

„Magyarországon így éhen halnék”

(Fotó: Facebook.com/Varga Mihály)

Share.

About Author

Leave A Reply