Könnyebbnek tűnik idegenben újrakezdeni

0

Nehéz indulás után jön a szerelem, stabilnak tűnő állás – majd érkezik a válság, a munkahely kivonul az országból, a lakáshitel viszont marad… ismerős a történet, igaz? Alighanem sok százezren voltak így Magyarországon (is). Miss viksamiksa válasza is hasonlít sok tíz- vagy százezer magyaréhoz: egyszerűbb idegenben újrakezdeni. Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett.

„Lakótelepen nőttem fel, szegény családban. Már gyerekként tudtam, hogy nem akarok ott megöregedni. Az érettségi után dolgozni kezdtem, csináltam mindent, míg rájöttem, hogy továbbtanulás nélkül nem viszem semmire.

25 évesen kitűztem a célt, hogy 30 éves koromra lesz diplomám, jogosítványom, autóm, lakásom. Mindent sikerült elérni. A főiskolát munka mellett végeztem, a lakásom önerejének összegyűjtéséhez egyszerre két helyen dolgoztam. Persze hitelt kellett felvenni.

Szerelem, majd válság

Ekkor érkezett meg a szerelem is. 33 évesen megtalált egy csodálatos állás szép fizetéssel, céges autóval. Nagyon boldog voltam. Úgy éreztem érdemes küzdeni, mert a jutalom nem marad el.

És akkor jött a válság. A lízingcég, ahol dolgoztam, kivonult az országból, a sok éves bankos tapasztalattal nem kellettem sehova, mert az üzletág, mint tudjuk, azóta is bajban van.

A lakáshitel törlesztője elszállt. Eladni lehetetlen, hiszen több rajta a tartozás, mint amit ér. Azóta persze a forintosítással még nagyobb lett a baj. Az álom véget ért. Összesen 2 évet kaptam a boldogságra.

Új élet – de nem Magyarországon

Egy évig azt sem tudtam mit csináljak magammal. Tinglitangli munkák, állásinterjúk sorozata. Tudtam, hogy valami újat kell újra tanulnom, új életpályát kell terveznem.

Eldöntöttem, hogy ezt nem Magyarországon szeretném megtenni. Nem akarom végigcsinálni többször, hogy megszűnik a munkahelyem, amíg tart a folyamat öljük egymást a kollégákkal. Nem merek gyerekvállalásra gondolni.

Hát fogtam magam és kijöttem. Egy kaszinóban dolgozom éjszaka és többet keresek vele, mint otthon a puccos állásommal. Nyelvtanfolyamra járok délelőtt, minden nap. Kész tervem van, mit, hogy akarok.

A Kedvesem otthon marad, eladja a haldokló cégét, és a lakásunkat, amiért rengeteget dolgoztunk, aztán jön ki. Itt építünk új életet. Mert a helyzet az, hogy könnyebbnek látszik idegenben újrakezdeni, mint otthon a „szarból várat építeni”.

A gyerekemnek szebb jövőt szeretnék. A gyermekemnek, akit Magyarországon nem hoznék világra. Mindez rettenetesen fáj.”

Share.

About Author

Leave A Reply