Kompokkal a káosz ellen

0

Kompokat bérel a brit kormány arra az esetre, ha nem lépne érvénybe a Brexit-megállapodás, és emiatt fennakadások keletkeznének a nagy-britanniai áruellátásban.

A közlekedési minisztérium szerint 107,7 millió font (több mint 38 milliárd forint) értékben szerződtek a francia Brittany Ferries, a dán DFDS és a brit Seaborne Freight hajózási társaságokkal havi félmillió tonna pótlólagos kapacitás biztosítására. Ez heti négyezer kamion szállítására elegendő pótkapacitást jelent.

A minisztérium szerint a cél az, hogy ha a megállapodás nélküli Brexit miatt a legnagyobb forgalmú brit kompkikötőben, a délkelet-angliai Doverben fennakadások támadnának, legyen készenlétben elegendő kapacitás a forgalom átirányítására más nagy-britanniai kikötőkbe. A mentesítő kikötők között lehet Plymouth, Poole, Portsmouth és Southampton.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A közlekedési tárca tájékoztatása szerint, ha Nagy-Britannia úgy távozik az Európai Unióból, hogy a Brexit feltételeiről szóló megállapodás nem lép érvénybe, és emiatt az uniós országok kiterjedtebb határforgalmi ellenőrzéseket kezdenek, az késleltetheti a „kritikus fontosságú” árucikkek behozatalát, emellett általánosságban is jelentős fennakadásokat okozhat a brit gazdaságban és a Dovert kiszolgáló úthálózat forgalmában.

A brit kormány már korábban is adott ki figyelmeztetéseket a megállapodás nélküli Brexit esetén várható fennakadásokról.

A brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock a minap négyoldalas helyzetértékelést tett közzé, amely elsősorban a gyógyszerellátás szempontjából vizsgálta a megállapodás nélküli Brexit potenciális hatásait az áruforgalomra, de általános érvényű megállapításokat is tett.

Meghalt egy magyar hajléktalan Londonban

(Fotó: pexels.com/miklas-kroager)

Share.

About Author

Leave A Reply