Komolyabban kellene vennie a határátkelőknek a Brexitet

1

A Financial Times szakírója szerint (maga is Londonban élő külföldi) a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok a kelleténél lazábban veszik azt a lehetőséget, hogy a szigetország esetleg megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, aminek viszont mindenféle ronda következményei lehetnek.

Wolgang Münchau szerint persze nem csak a legrosszabb, de a legjobb forgatókönyvre sincsenek felkészülve a nagy-britanniai határátkelők. Persze nem attól tart ő sem, hogy egyszer csak kizsuppolják őket a szigetországból, hanem attól, hogy diszkrimináció éri őket.

Az FT szakírója azt írta, papíron nem is lesz gond az EU és Nagy-Britannia közti megállapodással, inkább az adminisztratív intézkedések terén akadhatnak problémák.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Az újságíró példát is hoz: a brit kormány úgy tervezi, hogy külön sávokat hoz létre a határátkelőkön a briteknek, ami iszonyatos torlódásokhoz vezethet a többi sávokban.

Külön gondot jelenthet, hogy a Nagy-Britanniában élő 3,8 millió uniós állampolgár túlnyomó többsége egyelőre elhalasztotta állandó tartózkodási engedélyének kérvényezését a Brexit utánra – írta összefoglalójában a napi.hu.

Márpedig az állandó tartózkodási engedély megszerzéséhez jelenleg egy 85 oldalas dokumentumot kell kitölteni, ezek között vannak olyan pontok, amikhez jogász segítsége is szükséges lehet.

Ezt érdemes most elindítani, ugyanis a Brexit után további közel négymillió Nagy-Britanniában élő uniós polgár áll majd neki kérvényezgetni.

Megkérdezték a brit kormányfőt, hogyan szavazna egy második Brexit-népszavazáson

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. “Márpedig az állandó tartózkodási engedély megszerzéséhez jelenleg egy 85 oldalas dokumentumot kell kitölteni…” – ez mar nem igaz, par oldal az egesz az EU-bol erkezoknek, korlulbelul 10 perc kitolteni. Ezt kitoltve es az elmult 5 ev, a dokumentumban meghatarozott papirjait osszeszedve meg kell latogatni a European passport return service-t (online megtalalhato, melyik varosban hol lehet igenybe venni). Az online form kitoltese utan £65-ot kell fizetni, az EPRS korulbelul £35. Egy-ket heten belul kuldi a Home Office a Proof of Permanent Residence dokumentumot, ha minden papir rendben volt. Annak ellenere erdemes megcsinalni, hogy 2020-ban ervenyet veszti, mert 2019 marciusatol at lehet valtani ingyenesen az uj tipusu, Settled Status-t igazolo dokumentumra.

    https://www.gov.uk/uk-residence-eu-citizens/permanent-residence
    https://www.gov.uk/government/collections/european-passport-return-service
    https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families

Leave A Reply