Komoly rejtély, mennyi magyar él Nagy-Britanniában

0

A minap mi is megírtuk, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint tavaly 98 ezer magyar élt az Egyesült Királyságban, ami némi emelkedés a 2016-os 94 ezerről. Azért van itt egy kis gond.

Miután 2015-ben a hivatalos statisztika 82 ezer főt mutatott, az látszik, hogy folytatódik az emelkedés, még ha kisebb lendülettel is. Csakhogy ez a 98 ezres magyar létszám sokkal alacsonyabb, mint a nem hivatalos magyar becslések. A Portfolio például tavalyi és idei körképében 250 ezer magyart írt.

A magyar gazdaági portál szerint a hivatalos brit statisztikával az az egyik probléma, hogy nagyon nagy a szórás. A most közölt 98 ezres érték is mediánnak tekinthető, plusz-mínusz 15 ezres hibahatárt vall be a hivatal emellett. Vagyis szerintük az országban élő magyarok száma lehet 113 ezer, de akár 83 ezer is.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYRE GYŰJTVE

Az ONS azt elismeri, hogy az országban élő külföldi állampolgárok számának becslése az úgynevezett munkaerőpiaci felmérésen (Labour Force Survey) alapul, ezek alapján pedig nem szerepelnek például a statisztikában azok a diákok, akik szüleik nélkül tartózkodnak az országban, illetve azok, akik nem bejelentett háztartásban élnek.

Emellett a Portfolió régóta feltételezi, hogy sokan vagy nem szerepelnek a statisztikában, vagy egyáltalán nem dolgoznak az Egyesült Királyságban, vagy feketén teszik azt.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a statisztikák szerint 2017-ben 7000 olyan magyar élt a szigetországban, aki már ott született, míg egy évvel korábban ez a szám 4000 volt, azaz egy év alatt 3000 magyar gyereknek kellett volna születnie az Egyesült Királyságban, ami például a németországi hasonló adatokkal összevetve képtelenség.

A probléma feloldását elolvashatjátok a Portfolió eredeti cikkében.

Magyar kisvállalkozóként Angliában

Share.

About Author

Leave A Reply