Kolumbia, te drága?

0

Kolumbia nem feltétlenül tartozik a magyarok kedvelt úticéljai közé, még Latin-Amerikában sem, de ez mostanában mintha változni látszana. Így aztán érdekes lehet kicsit körülnézni, mi mennyibe is kerül ebben az egzotikus és izgalmas országban. Kalauzunk Péter, aki már korábban is írt posztot Kolumbiából.

„Egyre többen érdeklődnek Kolumbia iránt Magyarországról is. Egy állandóan visszatérő kérdés, hogy milyen drága Kolumbia turista szempontból? A kérdésre egyértelmű választ (tehát hogy olcsó vagy drága ország –e) nem lehet adni, de ebben a cikkben ezt a kérdéskört próbálom majd körüljárni.

Kezdjük az egyik legáltalánosabb kérdéssel: Kolumbiába repülni Európából nem olcsó mulatság, de aki picit járatos a repülőjegyek világában, talán nem is drága. Bécsből jellemzően a holland KLM/AirFrance légitársasággal 530 – 600 euróért kínálnak retúrjegyeket Bogotába (európai átszállással).

Természetesen főszezonban ez jóval magasabb lehet, de az év jelentős részében a fentebb említett árakon vannak a repjegyek.

Friss példa bécsi indulású repjegyre

Kolumbia alapvetően nem drága ország, de természetesen minden az egyéni igényektől függ. Az ország nagy városaiban a szállások kb. olyan áron vannak, mint Budapesten, és a minősége a szállásoknak kifejezetten jó.

Mit együnk és mennyiért?

Az egész országban jellemző a napi ebédmenü, ami kb. 800 – 1800 HUF között alakul, étteremtől függően. Ezek az ebéd menük mindig tartalmaznak egy előételt vagy levest, egy főételt körettel illetve gyümölcslevet vagy limonádét. Bőséges és finom ételeket tartalmaznak ezek a menük, tehát én mindenkinek csak ajánlani tudom.

Elegánsabb éttermekben kb. 2000 – 4500 forintot kérnek el egy főételért körettel (nyilván az extra luxus éttermekre ez az árkategória nem vonatkozik).

Steakmenü egy elegánsabb bogotái étteremben

A reggelik nem drágák és nagyon finomak – kb. 600 – 800 HUF között teljes reggeli menüt tudunk elfogyasztani. Ha csak gyorsan szeretnénk bekapni valami finomat, akkor az „arepa” (kukoricalisztből készült lepény) vagy az „empanada” (marhahússal/csirkehússal/sajttal tölött pite) remek választás, kb. 120 – 220 HUF-ért. És ne feledjük a remek trópusi gyümölcsöket/gyümölcsleveket! J

Gyümölcspiac Bogotában

A buli ára

A szórakozóhelyek a nagy városok jobb zónáiban drágábbak (pl, Bogotá Zona Rosa), mint a magyar átlag: egy átlagos 0,33-as sörért akár 1000 – 1300 forintot is elkérhetnek, míg a töményitalok 1700 forinttól indulnak. Ehhez még jön általában egy 1000-3000 HUF közötti belépő.

Természetesen rengeteg kisebb bár is van, ahol az árak jóval kedvezőbbek, belépő nincs, zene és tánc viszont mindig van. J Ezeken a helyeken a sör 400 – 600 HUF, a helyi „feles rum” pedig 500 – 800 HUF között van.

A közlekedés

Aki Kolumbiát választja következő turisztikai célpontjának, az egészen biztosan nem csak egy helyet szeretne megnézni az országon belül. Ezért nagyon fontos kérdéskör, hogy hogyan és milyen áron tudunk közlekedni az országon belül.

A buszhálózat kifejezetten jó, a gond, hogy Kolumbia óriási ország, és az utak azért nem tökéletesek (és akkor finoman fogalmaztam 🙂 ).

Szóval én mindig azt javaslom, hogy ha csak 200-250 kilométeres távról van szó, akkor általában a busz jó megoldás lehet, ráadásul a táj mindig kárpótol minket azért, hogy 4-5-6 órát zötykölődünk a buszon. 

Néhány buszvonal, árakkal: 

  • A Karib térségben Cartagena – Santa Marta közötti buszjegyek (240 km, kb 4 óra), 4500 – 5000 forintba kerülnek egy útra.
  • Medellín – Salento (Kávézóna) – (250 km, kb 6 óra), 5000 – 6000 HUF.
  • Bogotá – Tunja (Boyacá) – (kb 2 óra, 140 km), 4000 – 5000 HUF.
  • Bogotá – Medellín (kb 8,5 óra, 420 km), 7000 – 9000 HUF.

Tehát látható, hogy a buszjegyek egyáltalán nem drágák, viszont egy Bogotá – Medellín között már érdemes elgondolkozni a repülőn. A belföldi repjegyekhez jó áron hozzá lehet jutni, ugyanis nagy verseny van a piacon.

Wingo, Avianca, VivaAir, Latam, Satena, Easyfly – ezek közül az Avianca nyújtja a legjobb szolgáltatást, de a VivaAir és a Wingo is remek választás lehet.

A jegyárak nagyon változóak, de én úgy fogalmaznék, hogy hasonló áron lehet repülni a kolumbiai nagyobb városok között, mint Európában a repülgetés a fapadosokkal. Itt fontos megemlíteni, hogy sokszor jóval magasabb árat mutatnak a légitársaságok honlapjai angol nyelven, mint spanyolul – érdemes erre odafigyelni.

Kolumbiából egyébként nagyon jó áron el lehet jutni Mexikóba, Ecuadorba, Peruba, Panamába és több karibi szigetre. Remélem, hogy sok kérdésre tudtam válaszolni ezzel az írással.”

Ha szeretnél még több infót Kolumbiáról, látogass el Péter oldalára.

Miért jó Kolumbiában élni?

Share.

About Author

Leave A Reply