Koktélok, gengszterek, kaszinók – egy város képei

0

Csillogó kaszinók, éjszakai klubok – Atlantic City-t egykor a Világ Játszótereként is ismerték. Nem beszélve a legendás óceánparti sétányról, a boardwalkról, amire ugye egész gengsztersorozat épült. Vajon milyen ma a város és a boardwalk?

„Mindenkinek van egy elképzelése Atlantic City-ről. Ez egy ilyen hely. Megismerhetőnek, személyesnek tűnik. Ám Atlantic City mindig is a saját útját járta, akár a szépségről, akár a szegénységről, akár a politikáról, akár a korrupcióról, akár a túlélésről volt szó” – írta Timothy Roberts a városról szóló fotóalbumához Amy S. Rosenberg.

A New Jersey államban található Atlantic City manapság messze nem az a csillogó hely, aminek gondolnánk. Dacára a különböző programoknak, a szegénység egyes helyeken 40 százalék körül van, ahol a gazdagok egyre gazdagabbak lesznek. Ugyanakkor kifejezetten befogadó is.

„Ami azt illeti, 1854-ben a város meglehetősen bizonytalan elképzelésre épült: arra, hogy ha épül egy vasútvonal az alig 100 km-re fekvő Philadelphiából, akkor az ott élők alighanem szívesen leruccannak majd egy kicsit az óceán partjára” – folytatta a várost nagyon jól ismerő újságíró, Amy S. Rosenberg.

Az biztos, hogy a XX. század elején a philadelphiai gengszterek gyorsan rájöttek, a város kész aranybánya. Az alkoholtilalmat itt soha nem vették túlságosan komolyan, Atlantic City tele volt jazzklubokkal, Frank Sinatra azt mondta, olyan, mintha otthon lenne.

A város hanyatlását egészen furcsa dolog siettette: a légkondicionálás és a repülés általánossá válása: nem kellett már a forró Philadelphiából a vízpartra utazni, ha az ember hűsölésre vágyott, illetve mehetett messzebb is.

„Időről időre ma is megkérdeznek az emberek, hogy használja-e egyáltalán valaki a város vízpartját. Valódi hely valódi emberekkel vagy ez az egész csak egyfajta kaszinókra épülő fantáziaváros? Tessék körülnézni: valódi” – fogalmazott Amy S. Rosenberg.

Az ezredforduló környékén sok kihívás érte azt a várost, amely a Monopoly amerikai változatát, különösen az utcaneveket, inspirálta. Las Vegas fejlesztésével és két connecticuti és főleg philadelphiai kaszinó megnyitásával megerősödtek a vetélytársak, a városba irányuló turizmus pedig csökkenni kezdett.

A monopóliumnak tehát lőttek, nem csoda, hogy míg 2006-ban 5,2 milliárd, addig 2013-ban már csak 2,9 milliárd dollár bevétel származott a szerencsejátékból, amiből egyebek mellett az időseket és a hátrányos helyzetűeket segítő programokat finanszíroztak.

A fényképeket készítő Timothy Roberts Philadelphiában élő fotós, korábban napilapoknak dolgozott, mostanában inkább nagyobb projekteken munkálkodik, elsősorban az átmeneti helyzetben lévő városok érdeklik.

(Fotó: tdroberts.com)

Share.

About Author

Leave A Reply