Kőbe rejtett titkok

0

Az Ír-szigeten barangolva az egyik legizgalmasabb célpont lehet egy több ezer éves folyosósír meglátogatása. Nem más ez, mint a világörökség részeként is ismert, eredeti állapotába helyreállított Loughcrew. A Kelta Vándor blog meg is nézte magának.

„A sziget folyosósírjai a tárgyi bizonyítékai annak, hogy egy igen fejlett kultúra virágzott a szigeten 5000-6000 évvel ezelőtt. Komoly csillagászati megfigyelések alapján építették fel az építményeiket.

A sírok legnagyobb része egy nyugat-keleti vonal mentén fekszik, négy jól elkülöníthető telepben a Boyne völgyéből indulva egész Sligo megyéig. Néhány hete újra megnéztük Loughcrew környékét is.

Az itt álló sírok nagy része két egymás mellett fekvő kisebb hegyen (Carnbane East és Carnbane West) fekszik. Az autóparkolóból a Carnbane East tetején található T-sír-hoz gyalogolhatunk fel, melyet 6 kisebb – mára már sajnos beomlott – úgynevezett szatellit sír vesz körbe. Érdekes, hogy még a beomlott sírok időjárásnak kitett kövein is helyenként jól kivehetők az évezredes faragott szimbólumok.

Ha Loughcrewba látogattok, érdemes egy sétát tenni a sírokhoz közeli (kocsival kb 5 perc) Loughcrew House and Gardens parkjában is, már csak azért is, mert amúgy is ott kell elkérni (és ide is kell visszahozni!) a kulcsot a sírhoz is. A sírokhoz persze kulcs nélkül is simán fel lehet menni, és körbejárni őket, de akkor a kamrába nem tudtok bemenni.

Magában a parkban egyébként van lehetőség zipline-ozni (ehhez foglaljatok előre helyet, mert évszaktól függően különböző napokon működik csak a szolgáltatás), ami gyerekeknek izgalmas kikapcsolódás, vagy ha ez valakinek túl extrém, még mindig meg lehet pihenni a bejárat melletti kis kávézóban is.

Külön kis játszótér is van hozzá, így remélhetőleg pár pillanatra az addigra már esetleg megfeszült felnőtt idegszálak is saját ritmusukban kisimulhatnak!”

A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply