A kivándorlás folytatódik, az utánpótlás elfogyott

0

Az egészségügy nagy bajban van, nemcsak azért mert az ápolók száma csökken, nemcsak azért, mert az orvosok elvándorlása folyamatos – az Unióba lépés óta csaknem 13 ezer orvos hagyta el az országot –, hanem magában a rendszer működésében is találni egy két hibakódot, ami sem a betegeknek, sem az orvosoknak nem kedvez. Ez is okozhatja a tömeges külföldre csábulást.

„A központ adatait átnézve kiderül, az elmúlt négy év hasonló arányokat mutat. Érdekesség, hogy 2015 első félévében orvosok közül 415-en mentek ki. Ennél is fontosabb, hogy közülük 22 orvos Romániába ment. Az országok tekintetében idén már hetedik helyen áll Románia. Nem nehéz levonni a következtetést, hogy a feltételek jobbak a szomszédban” – nyilatkozta a Zoom.hu-nak László Imre, a Szent Imre Kórház korábbi főigazgatója.

2004. december 31., azaz az Európai Unióba való belépésünk és 2016. december 31. között összesen 19 ezer 402 egészségügyi dolgozó hagyta el Magyarországot, közülük 13 ezer 112-en orvosként praktizáltak itthon.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

2014-ben még 8080 orvos dolgozott a magyar kórházak valamelyikében. A 2009 óta kivándorolt egészségügyi dolgozók 77 százaléka 20 és 39 év közötti és 72 százalékuk mondta azt, hogy soha nem akar már Magyarországon dolgozni, vagy talán majd egyszer.

Mennyi az annyi?

László Imre utolsó hiteles adatai szerint az ápolók bruttó fizetése Magyarországon két évvel ezelőtt 149 ezer forint volt, míg Ausztriában ez az összeg 923 ezerre, Németországban pedig 836 ezerre rúg. Egy orvos itthon 307 ezer, Ausztriában 2 millió 711 ezer, Németországban pedig 2 millió 878 ezer forintot keresett ekkor.

Az elvándorlás okait feszegetve érdemes több szempontot figyelembe venni: az ellátórendszer Magyarországon elöregedett, korszerűtlen és feudális felépítésű. Az elavult technika miatt az orvosok nem tudnak megfelelő színvonalon teljesíteni. Az elvándorlás okai között ezeken kívül a társadalmi megbecsültség hiánya is lényeges.

Ezzel szemben nyugaton a feltételek adottak: korszerű technikával dolgozhatnak, hozzáférhetnek a betegekhez, megfizetik őket és nyugalomban praktizálhatnak. László Imre szerint a kivándorlás komplex folyamat, amíg ezek a problémák nem oldódnak meg, addig biztosan nem állítható meg.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

(Fotó: pixabay.com/valelopardo)

Share.

About Author

Leave A Reply