Kitörni a megszokott keretekből

0

Például államközi ösztöndíjakkal, ami nem is olyan bonyolult, hiszen Magyarországnak közel 60 európai és más kontinensen fekvő országgal van kétoldalú oktatási, tudományos és kulturális együttműködési megállapodása.

Ezeknek a keretében rövid és hosszú tanulmányutakra, nyári egyetemekre, valamint rész-és teljes képzéseken való részvételre is pályázhatsz, nem csak akkor, ha alap- vagy mesterképzéses egyetemi, főiskolai hallgató vagy, hanem PhD hallgatók, oktatók, kutatók, kutatóintézetek munkatársai számára is adott a lehetőség minden tudományos és művészeti területen.

A pályázók köre, a pályázás feltételei, a tudományterületek és a juttatások országonként és ösztöndíj típusonként eltérőek, és általában a küldő és a fogadó ország is hozzájárul a finanszírozáshoz.

A következőkre lehet pályázni.

Résztanulmányok 

Általában 5-10 hónapra, jellemzően az adott ország nyelvén történő alap, mester vagy doktori szintű képzésre valamely külföldi államilag elismert felsőoktatási intézményébe mehetsz.

Pályázható országok: Albánia, Algéria, Fehéroroszország, Csehország, Egyiptom, Észtország, Horvátország, Jemen, Jordánia, Kína, Kuvait, Lengyelország, Lettország, Libanon, Litvánia, Macedónia, Marokkó, Mongólia, Palesztina, Románia, Szlovákia, Tunézia, Türkmenisztán, Ukrajna.

Teljes képzés 

Az adott szakon előírt teljes képzési időszakon át, jellemzően az adott ország nyelvén történő tanulmányok folytatására valamely külföldi, államilag elismert felsőoktatási intézményben alap, mester vagy PhD és DLA képzésben is.

Pályázható országok: Argentína, Grúzia, Horvátország, India, Jordánia, Kazahsztán, Marokkó, Tunézia

Nyári egyetem

Valamely külföldi intézmény által biztosított nyári egyetemi program keretében.

Pályázható országok: Albánia, Flamand Közösség, Belgiumi Francia Közösség, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia

A pályázati kiírásokat és a jelentkezés módját a www.scholarship.hu oldalon találod, további kérdésekkel kapcsolatban pedig az államközi ösztöndíjakkal foglalkozó országreferensek tudnak segíteni!

További információkat a Tempus Közalapítvány oldalán találsz.

A pénz is gátja a külföldi tanulásnak

Share.

About Author

Leave A Reply