Kitalálod, kik szívják el a magyar munkaerőt?

0

Olyan magyarországi multi aggódik vadul, mint a Suzuki, mert nem elég, hogy egyre nehezebben talál embert, azokat is elcsábíthatják tőle, akik már ott dolgoznak. Nem is akárhová.

Akkora munkaerőhiány van a szlovák autóiparban, hogy kénytelenek külföldi dolgozókkal betölteni az állásokat. És hát honnan máshonnan lenne egyszerű szakembereket elcsábítani, mint Magyarországról?

A Magyar Nemzet szerint a problémát a szlovák Autóipari Szövetség elnöke, Juraj Sinay is elismerte. A gondot pedig csak tetézi, hogy októberben megnyit Nyitrán a Jaguar Land Rover új gyára. Itt 2800 ember dolgozik majd, ennek több mint harmadát toborozzák.

A brit autómárka 2015 nyarán döntött úgy, hogy Lengyelország, Magyarország és Ausztria helyett Szlovákiában kezd gyártani a fejlett beszállítói és infrastrukturális hálózat miatt. De szabad munkaerő már nem igen van, innen jött az ötlet a külföldi toborzásra.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Nem félnek viszont a magyarországi Audinál, pedig a győri gyár veszélyesen közel van a szlovák határhoz. Ugyanakkor a gyár független szakszervezetének elnökhelyettese, Csalogány György azt nyilatkozta, a vállalatnál most megfizetik a dolgozókat, szerinte annyival többet nem kínál a Jaguar sem, hogy megérje ingázni vagy kiköltözni.

A Suzukinál viszont aggódhatnak, különösen, hogy már a zsolnai Kia-gyár sok szakemberüket elcsábította, és biztosra veszi, hogy Nyitrára is szerződnek majd át a Magyar Suzuki Zrt.-től.

„Nemcsak Esztergomból, hanem Komáromból és Tatabányáról is lesznek olyanok, akik a Jaguarnál fognak dolgozni. Nincs ebben semmi meglepő, kint jobban fizetnek, megéri akár ingázni is” – mondta Kiss László, az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezetének elnöke.

Remény sincs a szakmunkások hazatérésére

Share.

About Author

Leave A Reply