„Kiszolgáltatottnak éreztem magam”

0

Ha valaki úgy költözik külföldre, hogy nem beszéli az adott ország nyelvét, akkor nagyon kiszolgáltatottnak érezheti magát – még akkor is, ha az adott országban szinte mindenki beszél angolul. Ezt tapasztalta meg a 2016 óta Hollandiában élő Fiona is.

„Én a mesterfokozatom megszerzése miatt jöttem Hollandiába és nem egy angol nyelvű országba, mert úgy hallottam, hogy a hollandok beszélik a legjobban második nyelvként az angolt. És ez igaz is. Általában véve a hollandok többsége folyékonyan beszél angolul, így az alapkommunikáció nem kérdés.

A frusztráció a mindennapokban üt be. Másokhoz hasonlóan, amikor először megérkeztem Hollandiába iszonyatosan frusztráló volt, hogy nem értettem a feliratokat, a termékismertetőket – kiszolgáltatottnak éreztem magam.

Emlékszem, egy órát töltöttem a sarki boltban, megpróbálva kitalálni, melyik tisztítószer micsoda lehet. A tapasztalat azért azt mutatja, olvasva elég gyorsan eljuthatsz az értés szintre, hiszen egy csomó szó hasonlít az angolra.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Ugyanakkor ha személyesebb kapcsolatot szeretnél kialakítani a holland kollégáiddal és barátokat szerezni, akkor muszáj valamilyen szinten megtanulni hollandul.

Ha pedig párkapcsolatban élsz egy hollanddal, akkor általában pár hónap után befogad a család, jönnek a családi ünnepek, események, és ez az a pont, ahol igazán érdekessé válik a dolog.

Például amikor átmegyek a barátomhoz, a családja átvált angolra, hogy ne maradjak ki a beszélgetésből. Ami rendben is megy egészen addig, amíg nem telik meg a ház 30 hollanddal, akik persze hollandul beszélnek.

Ilyenkor a beszélgetés nagy részéből kimaradsz, ami nagyon elszigeteltté tesz, és meglehetős bátorság kell ahhoz, hogy kirángass valakit a társaságból, hogy legyen kivel beszélgetned, és ne nézz ki egy magányos lúzernek a sarokban.

Ha Hollandiában akarsz élni, mindenképpen segítségedre lesz, ha megtanulsz hollandul. Teljesen más, amikor a saját nyelvükön tudsz kommunikálni a helyiekkel. És hidd el, az életminőséged is drasztikusan javulni fog.”

Kutyásként Hollandiában

Share.

About Author

Leave A Reply