Kis magyar szürreál Németországból

0

Germersheim német település, de alig látható benne tipikusnak gondolt német arc. Él ott mindenféle náció, nyilván magyarok is akadnak köztük, a Mindenkilaci találkozott is közülük párral.

„Érdekes, hogy néha hónapok telnek el anélkül, hogy magyarokkal találkoznánk, máskor meg egy tucattal futunk össze néhány nap alatt. Így volt ez Germersheimben is. (…)

„Összeszedjük egy ház árát és már megyünk is haza”

– mondja egy vajdasági magyar pár. Négy éve élnek kint Németországban. Nem szeretnek itt lenni, már nagyon mennének haza. Hiányzik nekik a saját kert, a veteményes, a paradicsom. Na meg a disznó. Tényleg. Ők mondták.

„Fel akarom venni a magyar állampolgárságot”

Nehéz elhinni, de tényleg ezt mondja egy idős német úr. Ráadásul magyarul mondja. Akcentus nélkül. Mi meg csak pislogunk, ugyanis percekig azt hittük, hogy ő valójában magyar. De nem magyar, és nincsenek magyar felmenői sem. A felesége magyar, ezért tanulta meg a nyelvet.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Egyébként kint élnek Németországban. De inkább élne Magyarországon. És magyar állampolgár akar lenni, mert – erre varrjál gombot! – teljesen kivan a jelenlegi német politikai és társadalmi helyzettől. (…)

„Megfizetik”

Ismét magyar vevők érkeznek Borsodból. Dumcsizunk. Öt éve élnek kint, de még mindig nem döntötték el, hogy maradnak-e végleg. Egyelőre megéri. Bár a lány szinte minden nap dolgozik. Ja, szívás, de megfizetik. A srác nem tudja mihez kezdhetne odahaza. Dolgozott otthon sofőrként is, volt olyan hónap, hogy csak nyolcvanezret kereset vele. Elköszönnek…

Majd visszaszaladnak. Hoztak nekünk vacsorát, hogy ne csak vásáros kaján tengődjünk.

Paprikás krumpli és fehér kenyér.”

A további rövid történeteket az eredeti posztban olvashatod el.

Berlin az első hetek után

Share.

About Author

Leave A Reply