Kipukkan a London-lufi?

0

Hat éve nem volt olyan, hogy a vidéki ingatlanárak emelkedése meghaladta volna a londonit. Hát most lesz – állítják szakértők, akik szerint hosszú évek felülteljesítése után idén először csökkenni fognak az árak. Közben vidéken még mindig némi növekedéssel kell számolni.

Utoljára 2009-ben fordult elő, hogy az Egyesült Királyságban ne Londonban nőttek volna legjobban az ingatlanárak. Idén várhatóan megfordul az eddigi trend, és míg a fővárosban 3,6 százalékos csökkenéssel kell számolni, addig Londonon kívül még mindig némi (igaz, csak 1,5 százalékos) növekedés várható.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzése szerint ugyanakkor 2016-ban ismét kiegyenlítődhet a piac, akkorra Londonban 2,7, míg vidéken 2,3 százalékos emelkedést várnak.

Az idei londoni csökkenést elsősorban a parlamenti választás okozta bizonytalansággal indokolják, és azért hat elsősorban Londonra, mert ott a legmagasabb az árak.

Akárhogy is, a tavalyi őrületes emelkedés (Londonban 17,4, a fővároson kívül átlagosan 10 százalék) után mindenképpen jelentős mérséklődés következik be, ráadásul egyre többen gondolják úgy a már-már megfizethetetlen fővárosi árakat látva, hogy inkább kicsit távolabb keresgélnek.

A londoni vásárlásokat némileg visszavetette a font euróval szembeni erősödése is, ami elriasztotta a külföldi vásárlók egy részét, ráadásul mindez az ingatlanpiac felső negyedében érezhető leginkább – írja a The Daily Telegraph, emlékeztetve, hogy az érezhetően kevesebb érdeklődő és a korábbinál lassabb értékesítési folyamat is ezt támasztja alá.

Share.

About Author

Leave A Reply