Kinyír a munkahelyi stressz

0

Sokan érezzük (vagy éreztük legalább egyszer-kétszer életünk során) úgy, hogy már elviselhetetlen az a stressz és munkamennyiség, ami ránk nehezedik a munkahelyünkön. És nem is tévedtünk olyan nagyot.

A munkahelyi stressz csak az Egyesült Királyságban 12,5 millió munkanap-veszteséget okoz évente, mást ne mondjunk, öt ember közül háromnak a munkája mentális problémákat okoz.

A Mental Health Awereness újságban éppen ezért új kampányt indítottak: Wellbeing in the City címmel.

Paula Bellostas Muguerza menedzserként dolgozott egy tanácsadó cégnél, ahol a heti 80 óra volt a norma rengeteg bel- és külföldi utazással. Nem csoda, hogy hat hónap után megromlott a mentális egészsége és súlyos beteg lett.

„Nincs két egyforma nap a szakmámban, de ha a betegség előtti életemet egyetlen szóban akarnám leírni, akkor az az intenzív lenne. Rengeteget utaztam Európában és az USA-ban, gyakran 2-3 város is megvolt egy héten, a hétvégéken pedig Londonból dolgoztam” – mesélte Paula.

„Londonban egy napom 6 órakor kezdődött, gyakran rögtön konferenciabeszélgetéssel már a taxiban, amivel az irodámba mentem 7 órára. Aztán találkozók egész nap, közben elvonszoltam magam egy felpörgető HIIT edzésre is az edzőterembe, amiről azt hittem, hogy jót tesz a gondolkodásnak, de valószínűleg csak még jobban feltöltött stresszhormonokkal” – tette hozzá.

„Aztán hazamentem és legalább este 11-ig, de inkább hajnal 2-ig dolgoztam, hogy letudjam a napi munkám, amire nem volt időm a találkozókkal teli munkanap miatt” – írta le az estéjét a nő.

Aztán hirtelen kórházba került: „Azt hitték agyvérzésem van, de nem találták semmi jelét. Többször is előfordult ilyen és ezért három neurológus a következő diagnózist állította fel: egy ritka és súlyos migrén, a Hemiplegic állandósult nálam. Havi legalább 15 alkalommal terített le a betegség.”

Kiderült, hogy epigenetikus rendellenessége van, vagyis egy génhiba a betegség hordozója, de nem alakult volna ki, ha nem stimulálja, nem ébreszti fel. A hormonális egyensúly hiánya, amit az adrenalin és a kortizol többlet okozott az életformája miatt, kiváltotta a génhiba „felébredését.”

Az üzenet pedig a történetbe van kódolva. Érdemes ennyire kizsigerelni magunkat a munka miatt?

(Fotó: instagram.com/_burnoutgirl)

Share.

About Author

Leave A Reply