„Kint nem szégyenítik meg a gyerekeket”

0

Csak az ausztriai Eberau általános iskolájába 60 magyar gyerek jár. A legtöbben közülük ingáznak Magyarországról, de olyan család is akad, amely már kiköltözött oda.

Olyan sok a magyar gyerek, hogy felsőben már két párhuzamos osztály van, egy magyar és egy osztrák, és bár hivatalosan nem tudni, hány magyar gyerek tanul ott, a Nyugat.hu cikkében úgy számolt, hogy a négy évfolyamon összesen 70-80 magyar tanulhat.

Egyikük, Kíra egy éve tanul Eberauban, kéttannyelvű iskolából ment oda, de Magyarországon angolul tanult, németül semmit. Ehhez képest egy hónap intenzív németezés után felvételizett, majd kezdte meg már Ausztriában az ötödik osztályt. Egy év elteltével már aktívan meri használni nem csak a németet, de az angolt is.

AUSZTRIAI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

„A tanárok is mondják kint Ausztriában, meglepő, hogy mekkora a terhelhetősége ezeknek a gyerekeknek, milyen hamar megtalálják a helyüket. Nekünk fontos volt az is, hogy kint nem szégyenítik meg a gyerekeket, akkor sem, ha nem tudnak valamit, inkább próbálják ösztönözni” – mesélte édesapja.

„Aki dolgozott már Ausztriában, az tudja, hogy az osztrákoknak van egy sajátos mentalitása, viselkedési normája, amihez alkalmazkodni kell. Azt is mindenkinek tudnia kell, aki kiviszi a gyerekét, hogy nem lazábbak a pedagógusok, inkább következetesebbek, ráadásul nagyobb kint a tanárok tisztelete is” – tette hozzá.

Mindenesetre az Ausztriában tanuló magyar gyerekek azért tartják a kapcsolatot a magyarországi barátokkal is, például délutánonként Szombathelyen járnak edzésekre és magyarul is rendszeresen olvasnak.

Tíz dolog, amiért jó Grazban élni

Share.

About Author

Leave A Reply