A kimondhatatlan nevű vár bevétele

0

Az Inishoven-félsziget tövében, nem messze az északír határtól egy hegytetőn bújik meg a Grianán of Aileach. Erre járt nemrégiben a Kelta Vándor blog szerzője, és megírta élményeit.

A kőerőd VIII-IX. sz. környékén épült, vezet oda egy ősi, késő bronzkorban épült út is. Mi több, a közelben még egy forrás is van, mely anno vízzel láthatta el a védőket. A legenda szerint Szent Patrick itt keresztelte meg az addig pogány Eoghan királyt is, mindenesetre a forrást róla nevezték el.

„A 900-as évek elején számos viking támadás érte az erődöt, a sorsa azonban a normann hódítók benyomulásával pecsételődött meg, akik 1101-ben lerombolták.

Az 1800-as évek közepén építették újjá, Kerry-megyében restaurált hasonló erődöket véve mintául (Staigue-erőd). Az erőd puszta számokban: falvastagsága 4 méter, magassága 5, átmérője 23m, belül pedig 3 szintet alakítottak ki.

Ha feljöttök ide, igazán pazar kilátás nyílik a környék tengeröbleire, arról nem is beszélve, hogy a gyerekek nagyon fogják élvezni egy igazi vár ‘igazi’ bevételét” – írja a Kelta vándor.

Szívesen dolgoznál Írországban? Keress munkát a Határátkelőn!

Van egy videó is a látványos Doon Fort erődről, ami egy tó közepén, egy szigeten fekszik, amelyet csak csónakkal lehet megközelíteni Donegal-megyében.

„Megközelítés a Griananhoz: autóval az N13-as útról Burt település felől; Nyitvatartás: 10-18h, ami jelen esetben nem jelent mást, mint hogy ebben az időszakban lehet a felső, egészen az erőd melletti parkolóba felhajtani. Érdemes tudni, hogy amúgy is be lehet menni, csak fel kell sétálni kb 6-700 métert, mert olyankor csak lent, a felvezető út legaljánál, a sorompó előtt van mód leparkolni a kocsival, de ugyanúgy bejárható és megnézhető az egész. Belépő nincs”.

A teljes posztot itt olvashatod el.

Share.

About Author

Leave A Reply