Kilengett a svéd biztonsági inga?

0

A svédek hagyományosan ügyelnek a biztonságra (ezért is olyan érdekes mostani, finoman szólva is megosztó kísérletük a járvány kezelésére), ráadásul találmányoknak sem állnak híján. A Stockholmban élő Bandirepublic sorolt is párat, mint a cipzár, a nejlonzacskó, a tetrapak meg a bluetooth.

„Ezek mellett számos olyan dolog van, ami ugyan nem svéd feltaláló agyából pattant ki, mégis a skandinávok vezették be először a világon. Például a sajtószabadság vagy a biztonsági öv az autókban.

Az első szériában biztonsági övvel szerelt autó a SAAB GT 750 volt, amit 1958-ban mutattak be. Sajnos azóta a márka már megboldogult, de szerintem a mai napig a „biztonságos autó” fogalma szorosan összekötődik a Volvóval.

A svédek tehát már az 50-es években nagyon sokat adtak az emberek biztonságára és ez a mai napig fontos szempont itt az élet minden területén.

A munkavédelmi felelősök szeme könnybe lábadna például egy random svéd építkezés láttán, ahol mindenki szuper védőfelszerelést hord és művészi állványzaton balettozik hevederrel bekötve.

A kisgyerekek első rollerrel/biciklivel/görkorival megtett méterét sem lehet már elképzelni bukósisak nélkül. ez annyira beivódik a svédek bőre alá, hogy a felnőttek is szinte kizárólag bukósisakban kerékpároznak.

(Minden pesti látogatásomnál elszörnyülködve nézem, hogy emberek a Váci úton bukó nélkül tepernek a külső sávban az autók közt, bár Stockholmban én is csak akkor húzok sisakot a fejemre, amikor komolyabb erdei vagy egyéb túrára indulok.)

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Az elmúlt években a kerékpáros bukósisak projektet egy új szintre emelték itt Svédországban. Széles körben elkezdett terjedni a – wait for it …………………….. – bringás fejlégzsák (!). (…)

Valami azonban elkezdett bennem motoszkálni a túlzott biztonsággal kapcsolatban, csak nem tudtam megfogalmazni, hogy mi zavar. Aztán a tavalyi koncertszezon alatt – ahol volt szerencsém látni élőben Becket meg Lenny Kravitzot is – olyan jelenséggel találkoztam, ami végképp kiverte nálam a biztosítékot.

Számos koncertlátogató zajcsillapító fülvédőben vagy füldugóval érkezett a rendezvény helyszínére és azok használatával élvezte végig az audióélményt. Ha még a kisgyerekedre felteszed, akkor azt mondom oké – főleg ha ADHD-s -, de nekem ez már túl sok volt. Nem is tudom, hogy mi erre a jó hasonlat, mert az óvszerrel kapcsolatban már ellőttük a „gumicsizmában zuhanyozni”-t.

Talán olyan ez, mint folpackba csomagolni a nyalókát és úgy szopogatni.

Mindegy, ezen a ponton nagyot csalódtam a svédek biztonsági játékában. Azt éreztem, hogy az a bizonyos inga kilengett a szélső pontra. Már annyira óvják az épségüket, hogy ez az élet élvezetének a rovására megy – gondoltam egy ideig.

Most viszont a koronavírus-járvány kapcsán – amikor Európában a svédek az egyetlen ország, ahol komolyabb korlátozás nélkül hozzák le eddig ezt az őrületet – azt érzem, hogy az inga visszalendült a másik szélső pontjára.

Talán túlságosan kipárnázott életet éltek mostanáig a svédek és elkényelmesedtek? Az utóbbi 200 évben nem volt háború és a 100 évvel ezelőtti éhínség óta semmi komoly baj nem érte őket. Olyan, mintha nem lenne veszélyérzetük.”

A teljes, nagyon érdekes posztot itt olvashatod el.

Svéd bringázás – imidzs és a valóság

Share.

About Author

Leave A Reply