Kiket várnak tárt karokkal a németek?

0

A rendkívül stabil helyzetben lévő német gazdaság egyik legnagyobb problémája a jól képzett munkaerő hiánya. Van két olyan terület, ahol az átlagosnál is nehezebb a helyzet, ahol nagyon várják a külföldi munkaerőt is.

Menekültek ide, menekültek oda, a német gazdaság köszöni szépen jól van, olyannyira, hogy a legnagyobb gondot továbbra is a jól képzett munkaerő hiánya okozza.

Ezen a téren tavaly óta súlyosbodott a helyzet, kiváltképpen a nehéziparban és az informatika terén égető a helyzet, annál is inkább, mert a német gazdaság fő pillérének tekintett kivitel alapját is ez a két ágazat biztosítja – tudósított az InfoRádió.

Alighanem – a nemzetközi konjunktúra akadozása mellett – ez a tényező is fékezi a német gazdaság további fellendülését, ugyanis a múlt évi közel két százalék után a berlini kormány idén másfél százalékos növekedéssel számol.

A gazdasági helyzet töretlen szárnyalása együtt jár a munkanélküliség leépítésével is, amit Angela Merkel kancellár már első megválasztása idején egyik legfontosabb feladataként jelölt meg.

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is, mert az szuper!

A Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentése szerint csupán az elmúlt öt esztendőben 350 ezer új munkahelyet sikerült teremteni, és ha nem éri váratlan csapás az ország gazdaságát, idén további 30 ezerrel bővülhet az elhelyezkedési lehetőségek száma. Elsősorban az élelmiszer- és a gyógyszeriparban várható létszámbővítés az év során.

Így nem meglepő, hogy Németország újraegyesülése óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a munkanélküliség aránya és a pénzügyminiszter a kiegyensúlyozott költségvetéssel büszkélkedhet.

Tavaly átlagosan közel két és fél százalékkal növekedtek a fizetések Németországban. De az alkalmazottak nemcsak több pénzt szeretnének látni a hónap végén, hanem nagyobb elismerést is várnak munkaadóiktól.

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Share.

About Author

Leave A Reply