Kik kezelik a legrosszabbul a pénzüket a világon?

0

Érdekes cikket jelentetett meg a moneyish.com friss felmérésekre hivatkozva arról, mennyire rosszul értenek saját pénzügyeikhez az amerikaiak. A legnagyobb baklövéseiket az euronews szedte pontokba.

Nem takarékoskodnak eleget

Minden negyedik amerikainak szó szerint semmilyen vésztartaléka sincs. A Bankrate.com felmérése szerint az amerikaiak 24 százalékának vagyis a lakosság negyedének egyetlen dollár, vészesetekre félretett pénze sincs.

Szakértők szerint legalább 3-6 havi bérünknek megfelelő összeget kellene a számlánkon tartanunk, hogy biztonságban túléljünk egy előre nem látható nagyobb kiadást vagy a munkánk elvesztését.

Jobban aggódnak amiatt, hogy miből fizetik a következő nyaralásukat, mint hogy miből lesz nyugdíjuk

A válaszadók 36 százaléka a legfontosabbnak azt tartotta, hogy annyi pénzt félretegyen, amiből idén is nyaralni mehet, míg csupán 32 százalék gondolta úgy, hogy a pénzét inkább nyugdíjra teszi félre, nem nyaralásra. Ez részben magyarázza azt is, miért szegényedik el az amerikaiak több mint fele, miután nyugdíjba vonult.

Eltitkolják a pénzt a párjuk elől

Több millióan rejtegetnek pénzt a házastársuk vagy élettársuk elől. Becslések szerint 12 millió amerikai nem vallja be, hogy bizonyos pénzügyeit rejtegeti a partnere elől, vagy nem vallja be, mennyi pénze is van valójában. A családterapeuta szerint ez tipikusan rossz döntés.

Mindig a rossz számlát fizetik be előbb

Az amerikaiak nem tudják helyesen megítélni, melyik számlát kell előbb befizetni, és melyik várhat. Ha nem tudják minden számlájukat egyszerre befizetni, általában rosszul választanak.

Ha a fogyasztó pénzügyi gondokkal küzd, általában a személyi kölcsönét igyekszik először kifizetni, nem pedig az autóhitelét, a jelzálogát vagy a hitelkártya tartozását – állítja egy tanulmány, mely kétmillió olyan embert kérdezett, akiknek mind a négyféle hitele van.

Pedig a hosszú távú hitelek nem fizetése nagyobb gondokat okozhat: lakás elvesztése, vagy például a kocsi elvesztésével a munkába járás megoldatlansága, végül a munka elvesztése is bekövetkezhet.

Óriási a hitelállomány

Az amerikaiak a legutóbbi adatok szerint 1000 milliárd dollár hitelkártya adósságot halmoztak fel – és ez csak az az összeg, amit amerikaiak hiteleztek meg.

Ráadásul 2009, vagyis a pénzügyi válság óta nem volt ekkora a hitelállomány. Ez nem az egyetlen, ezer milliárdnál is nagyobb hitelösszeg: ugyanennyire el vannak adósodva az autóhitelek és a diákhitelek miatt is.

Share.

About Author

Leave A Reply