Kik azok az euroárvák?

0

A világ bármely pontján lehet erős magyar identitással rendelkező embereket nevelni – jelentett ki a magyar kormány államtitkára egy fórumon. Közben ugyanott egy lengyel püspök az euroárvák helyzetét is felhozta.

Az identitás megőrzése és továbbadása nem földrajzi kérdés – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy budapesti nemzetközi egyházi fórumon.

Novák Katalin, a Föld sója Közép-európai Keresztény Találkozó keretében beszélgetett Ryszard Bogusszal, a Lengyel Ágostai Evangélikus Egyház püspökével és Johannes Erlbruchhal, a budapesti Német Evangélikus Gyülekezet lelkészével az Európán belüli elvándorlás családokra gyakorolt hatásáról.

Az államtitkár kijelentette: a kettős identitás ma már általános jelenség, és a gyerekek fejlődésében sem okoz feltétlenül törést. Az, hogy a külföldön élők megőrzik-e nemzeti identitásukat, ma már elsősorban elhatározás kérdése, hiszen minden technikai feltétel adott a Magyarországon élőkkel való kommunikáláshoz és az informálódáshoz.

Gyere és kövesd a Határátkelőt az Instagramon is, ahol sok érdekes kép és videó vár rád!

Ryszard Bogusz arról beszélt, hogy a Lengyelországban élő kilencmillió gyermekből 110-150 ezer euroárva, olyan gyermek, akit külföldön dolgozó szülei helyett nagyszülei vagy más gondviselő nevel fel. Az ő lelki gondozásuk nagy kihívás az egyházak számára.

A lengyel püspök kitért arra is, hogy szociológusok szerint sok gyermek hiszi, hogy ő az oka a család szétszakadásának. Ráadásul – tette hozzá – a külföldön munkát vállalóknak 53 százaléka nő, mivel ők könnyebben találnak – idősgondozói – munkát.

Novák Katalin ehhez hozzátette: Magyarországon szerencsésebb helyzet, mert jellemzően negyven év alatti, többnyire még családalapítás előtt álló fiatalok mennek külföldre, elsősorban Németországba, Ausztriába és az Egyesült Királyságba dolgozni. Az azonban az ő esetükben is kérdés, hogy csak egy-két évig maradnak külföldön vagy le is telepednek.

Az államtitkár szerint hasznos, ha a fiatalok néhány évet külföldön töltenek, és megismerkednek más kultúrákkal, nyelvekkel, az azonban fontos – és ezt célozzák a kormány fiatalokat támogató intézkedései -, hogy ne kényszerből utazzanak, hanem azért, hogy világot lássanak.

Johannes Erlbruchhal arról beszélt, hogy bár kevésbé jelentős, de van nyugatról keletre vándorlás is. Magyarországon is működik néhány ezer német cég, emiatt pedig sok német él Magyarországon. Ők többnyire jól szituáltak, családjaikkal együtt érkeznek, de számukra is probléma a beilleszkedés, a nyelv elsajátítása, ezért velük is foglalkoznia kell az egyháznak.

(Fotó: pixabay.com/MarkoLovric)

Share.

About Author

Leave A Reply