Kijutni Ausztráliába – és aztán visszatérni

0

Ausztrália sokak számára jelenti a vágyak földjét, talán azért is, mert messze van. Sok magyar próbálkozik az ottani munkavállalással és letelepedéssel, ám ez nem is olyan könnyű. És még ha sikerül is, ott a kudarc lehetősége.

Gábor feleségével és három gyermekével sikerrel járt, ám egy év után mégis a hazatérés mellett döntöttek. A férfi először a pontszámításos, úgynevezett skilled vízumért folyamodott, amely a szakképzettséget, életkort és munkával töltött éveket veszi figyelembe és pontozza.

Végül életkora miatt nem tudta ezt a vízumot választani, mert kevés pontot kapott. Mégis bejutottak, méghozzá úgy, hogy a felesége diákvízumot igényelt, amellyel az egész család mehetett Ausztráliába, Gábor pedig azért kapott átmeneti munkavállalási engedélyt, hogy eltarthassa a famíliát.

Csakhogy újabb nehézségbe ütközött kint: az online állásjelentkezésnél ez a vízumfajta nem is jelölhető, a legördülő menüben csak diák vagy munkavállalói vízum választható, így több lehetőségtől is elesnek a pályázók.

Mint mondta, így lehet legkevésbé elhelyezkedni, hiszen egy munkaadó nem akar felvenni egy olyan személyt, akinek a kétéves diákvízum mellé járó munkavállalási engedélye van csupán. Gábor végül ismerősökön keresztül szerzett kétkezi munkát, három diplomával a háta mögött.

A maradás sem lett volna egyszerű, a munkaadója szívesen adott volna lehetőséget számára az úgynevezett szponzorációs vízum megszerzésére, ám a cégek ezt csak olyan esetekben adhatják, ha az adott munkakörben dolgozó ember a lehető legalkalmasabb a posztra.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

Mivel Gábor nem a szakképzettségének megfelelő munkát végezte, nehéz lett volna bizonyítani a hatóságoknak, hogy ő a legmegfelelőbb – derült ki a Magyar Nemzettel folytatott beszélgetéséből.

Meglepő lehet, de szerinte a helyiek nem nagyon szívelik a bevándorlókat, annak ellenére, hogy a többség eleve így érkezett az országba, másrészt pedig a bevándorlók nettó befizetők a szociális rendszerbe.

„Sok pénzt kell fizetned tandíjként, az otthonod megteremtése is súlyos összegeket jelent, amivel a bevándorlók pörgetik az ausztrál gazdaságot” – mondta Gábor.

Hogy miért térnek egy év után haza? Leginkább azért, mert nehezen lehet a szakmában elhelyezkedni, így lesznek mérnökökből takarítók, tanárokból gyártósoron dolgozó munkások.

Az viszont a maradás mellett szól, hogy a fizetések között nincs akkora különbség, mint például Magyarországon. Gábor szerint három fő típusa van az Ausztráliába kivándorolt magyaroknak: aki kint élt, de visszajött; aki maradt; valamint az, aki élt kint, hazajött, de néhány évvel később ismét visszament Ausztráliába.

Utóbbi egyébként nagyon sok emberben lejátszódik, ismer olyat, aki kint megnézte, mire van szükség, idehaza kitanulta azt a szakmát, majd visszament, és vígan él.

A maradókat még két csoportra lehet osztani Urbán Gábor szerint: azokra, akiknek tényleg jó kint élni, valamint azokra, akik csak bemagyarázzák maguknak.

„Számomra meglepő volt, hogy a magyar és más bevándorló közösségekben mennyi, a saját életével több szempontból elégedetlen ember él. Az újonnan érkezőket viszont ezekben a közösségekben sokan segítik” – emelte ki.

„Közelről megismerve, hogy mennyi tekintetben és milyen mértékben kell kompromisszumot kötni az ottmaradás érdekében, még jobban tiszteljük azokat, akik ezeket megteszik” – tette hozzá Gábor.

„Néhány olyan többgyerekes családot is ismerek, akik visszajöttek. Van, aki azt mondaná, hogy csalódás, én viszont fontos tapasztalatszerzésnek nevezném ezen sorsokat. Mi is mást láttunk kívülállóként, mint amit ott helyben átéltünk” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy miért tért haza az egész család, elárulta: gondolkodtak rajta, hogy középiskolás fiuk maradjon, de az nagyon sokba került volna. Átgondolták, hazajöttek, de ha gyermekeik úgy döntenek, egyetemre visszamehetnek.

„Mi nem akartunk menekülni, mindent magunk mögött hagyni és teljes jövőnket kizárólag kint felépíteni, ezért nincs bennünk csalódás, tudunk és szeretünk Magyarországon élni” – zárta szavait Gábor.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/MemoryCatcher)

Share.

About Author

Leave A Reply