Ki mire gyűjt?

0

Az európai fiatalok jó része takarékoskodik, azaz tesz félre havi rendszerességgel pénzt. A magyarok sem kivételek, az már ugyanakkor sokkal érdekesebb, ki mire spórol.

Az Intrum Justitia kutatásában 21 országból 21 317 európai – köztük 1005 magyar – állampolgár vett részt. A kutatás külön vizsgálta a 18-34 éves és a 35 év fölötti korosztály pénzügyi szokásait.

A magyar megkérdezettek 51 százaléka spórol havi szinten, és közülük is 38 százalék azzal a céllal, hogy saját otthont tudjon vásárolni – derül ki a 2016 végén készített Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Az is kiderült, hogy a 18-34 éves korcsoportból majdnem minden harmadik megkérdezett költözött már vissza a szüleihez rossz anyagi helyzete miatt. Érthető módon utazásra és egyéb fogyasztási jellegű kiadásokra sokkal kisebb mértékben spórolnak, mint kortársaik Európa más országaiban.

A magyarok elsősorban készpénzben tartják a megspórolt pénzüket, és kifejezetten igaz ez a fiatalokra is. A második legnépszerűbb megtakarítási forma a megtakarítási számla, amivel a fiatalok fele rendelkezik – írta a Világgazdaság.

Az európai fiatalok közül sokan fektetik részvénybe a pénzüket, a magyarok körében ez nagyon nem jellemző, mindössze 6 százalék választja a befektetésnek ezt a formáját.

A kontinens többi részén elsődleges prioritás a fiatalok számára az utazás, ezt követik az egyéb fogyasztási szükségletek, és a takarékossági lista végén szerepel csak a saját lakás.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/stevepb)

Share.

About Author

Leave A Reply