Ki lépett be először az ajtódon?

0

A világon mindenhol rengeteg szokás kapcsolódik az új év első napjához, nincs ez másként Írországban sem, ahol a Kelta Vándor blog válogatott össze párat a helyi hiedelmekből.

„Szilveszter estéje és az új év napja sosem számított különösebben jelentős ünnepnek itt a szigeten. A legtöbb ember leginkább semmi extrát nem csinált az év legutolsó napján, pont úgy, mint manapság. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne hívnának meg barátokat vagy ismerősöket egy jó kis bulira vagy akár mennének el együtt a helyi pubba ugyanezen okból.

A tiszta lakás jó kezdet

Egy makulátlanul tiszta házban/lakásban kezdeni mindenképpen friss és pozitív indítása az évnek! Így az óév utolsó napjai takarítással teltek.

Ki lép be először hozzád?

Annak is rengeteg jelentőséget tulajdonítottak, hogy újév napján ki az első ember, aki belép a bejárati ajtón. Régiónként, és időben is változtak ezek a hiedelmek, de ha például egy magas, jóképű, sötéthajú férfi volt az, az a ház minden lakójának jó szerencsét hozott, de ha egy nő, különösen ha vöröshajú, az balszerencsét és nehézséget egész évre. (Az íreknél nagy arányban lehet vörös hajúakkal találkozni, szóval ez nem igazán egy könnyű kitétel. 🙂

Persze ezekkel a babonákkal jókat lehetett trükközni és biztosan előfordult nem egyszer szándékos rendezés is mögötte, pl. eleve készenlétbe lehet állitani a számunkra legkedvezőbb opciót az ajtóhoz… ki tudja… 🙂

A darab szén szerencséje

Bárkit is látogatsz meg legelőször az új évben, vigyél neki egy darab szenet a jó szerencse jelképeként! (Ez a szokás nagyon is tetszik, na persze nem szenet fogok vinni, hanem valami személyre szabott, izgalmas meglepetés ajándékot annak, akihez először megyek, vagy aki először meghív magához az újévben.)

Ezek a hagyományok már nagyon is elhalványultak, kihaltak vagy csak nagyon elszigetelten léteznek a családi mendemondákban vagy vidéki ünnepi fesztiválok részeként, de mindenképpen egy sokkal egyszerűbb időszak világát idézik fel, amikor az ember és természet kölcsönös függősége miatt az emberek olyan hiedelmek mentén éltek még, hogy óriási adag jó szerencsére és hitre volt szükség a mindennapi megélhetésükhoz és túlélésükhöz.”

Mint mindig, most is érdemes elolvasni a teljes posztot, itt tudod megtenni.

Share.

About Author

Leave A Reply