Ki kopasztja meg a csirkéket?

0

Egyre több lengyel fontolgatja a hazatérést, miután a britek úgy döntöttek, elegük van az Európai Unióból. A közép-európai határátkelők szinonímájává lett lengyelek távozása ugyanakkor komoly gondokat okozna a brit gazdaságnak, nem véletlen, hogy helyi vállalkozói szervezetek is kezdenek aggódni.

Az angol font mélyrepülése valóságos katasztrófa a 800 ezer lengyel vendégmunkás többségének. 8,2%-al csökkent a font árfolyama a lengyel zlotyhoz képest a népszavazás óta, ami sokak számára akár azt is jelentheti, hogy nem tudják fizetni a lakáshitelt, amiért eredetileg a szigetországba költöztek.

Nem meglepő módon hát sokan fontolgatják a hazatérést, a lengyel miniszterelnök-helyettes gyorsan hangsúlyozta is, mennyire örülne 100 ezer hazatérőnek.

Mateusz Morawiecki a hvg.hu szerint abban bízik, hogy a hazatérők magukkal vinnék a pénzüket és a szaktudásukat, új vállalkozásokat hoznának létre Lengyelországban.

Elindult a Határátkelő Instagram-oldala is, már ott is több százan vagyunk, gyere, kövess minket te is! Megéri, mert sok érdekes, exkluzív képet találhatsz!

A mérleg serpenyője persze Nagy-Britannia, ahol a vállalkozók attól tartanak: hiányozna a kelet-európai munkaerő. Egy brit csirkefeldolgozó üzem tulajdonosa a Bloomberg tudósítójának elmondta: 250 munkásának hatvan százaléka kelet-európai. A helyiek ugyanis nem vállalják ezt a munkát.

Nem véletlen hát, hogy a brit gyáriparosok szövetsége, a kereskedelmi kamara és három másik vállalkozói szervezet levelet is írt a brit kormánynak: nyugtassa meg a kelet-európai munkavállalókat, akik közül sokan nagyon idegesek lettek a népszavazás után.

3,2 millió uniós polgár él, tanul, dolgozik Nagy-Britanniában. Jelentős részük kelet-európai. Mi lesz velük? Ez a brit gazdaság szempontjából is fontos- hangsúlyozza a levél, mely rámutat arra: nem igaz, hogy a külföldiek miatt lenne gond a munkaerő piacon, hiszen a munkanélküliség jelenleg 11 éves mélyponton van, 5 százalék körül!

(Fotó: elelmiszer.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply