Ki hitte volna: eddig nem volt olasz himnusz

0

Tényleg döbbenet, de egészen szerdáig nem volt hivatalos himnusza Olaszországnak. De most már van, miután az olasz szenátus alkotmányügyi bizottsága hivatalosan is elfogadta annak a Fratelli d’Italiát.

A gyors ritmusú dal Goffredo Mameli egy 1837-ből származó költeménye, eredeti címén az Il Canto degli Italiani. A zenét Michele Novaro szerezte 1847-ben, a kettőt együtt a köztársaság megalakulásakor, 1946-ban fogadták el az ország ideiglenes nemzeti himnuszának.

Csakhogy az olasz parlament mindeddig nem emelte törvényerőre ezt a döntést. Csak most, 71 év múltán nyilvánították a kezdősora alapján leginkább Fratelli d’Italia (Olasz testvérek) címen ismert dalt az Olasz Köztársaság hivatalos himnuszának. Az erről szóló előterjesztést előbb a parlament képviselőháza hagyta jóvá, majd a szenátus is elfogadta.

Az olasz nemzeti himnusz az olasz nemzeti egység megteremtésének korszakát idézi. Goffredo Mameli költeményét az Osztrák-Magyar Monarchiával szembeni felszabadító háború ihlette, a harcok idején az ellenállók dalaként énekelték. A himnusz az olasz egység dalaként hamar népszerű lett.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

(Fotó: pixabay.com/juliacasado1)

Share.

About Author

Leave A Reply