Ki ad 17 milliót egy üveg whiskyért?

0

A kérdés szerintünk jogos, a választ mi csak sejtjük, a Macallannél alighanem többet tudnak erről, máskülönben aligha dobnának piacra 60 ezer dolláros italt. Ami alighanem már az aranyáron is túl van.

A sztori ott kezdődött, hogy a világ egyik legnevesebb whisky-gyártója tavaly adta át 200 millió dolláros beruházással készült új lepárlóüzemét. A 1824-ben alapított skót társaság az új létesítményben egyharmaddal több whiskyt tud készíteni. Az üzemhez impozáns látogatóközpont is tartozik.

A bővítést megünneplendő a Macallan piacra dobra a legrégebbi, palackozott házasítatlan malátawhiskyt: a 72 éves Lalique-ot. A nedűt egyedi és kecses formájú, kristály dekanterbe töltötték, és fa díszdobozba csomagolták – olyan, mint egy igazi műalkotás. A dekanter és a doboz dizájnja tükrözi a lepárló kinézetét és kiemeli a benne lévő ital vitathatatlan minőségét.

A hivatalos megfogalmazás szerint a 72 éves Lalique-ot kortyolgatva tőzeg, citrom, zöldalma, vanília, mazsola és gyömbér aromáját lehet érezni, és a gazdag gyümölcsösség mellett a tölgyfára is gondolhatunk. Nick Savage, a Macallan lepárlómestere szerint ivás közben egymás után jönnek a meglepetések.

A Macallan a különleges italból 600 dekanterrel gyártott. A 7 deciért 60 ezer dollárt (17 millió forintot) kell fizetni. Egy Beverly Hills-i bárban egy pohárral is meg lehetett kóstolni, csekély 12 ezer dollárért.

Egy üveg egy árverésen is feltűnik hamarosan, és a várakozások szerint akár 125 ezer dollárt is adhatnak érte. Mert hát miért ne, ugye…

A skót gyártó nevéhez egyébként több drága whisky is köthető. Egy 65 éves Macallanért 35 ezer dollárt fizettek, és ne feledjük, hogy egy 1926-os Valerio Adamiért 1,1 milliót sem sajnáltak, amivel új rekordot állítottak fel.

Gordon Ramsay David Beckham nyomában

(Fotó: The Macallan)

Share.

About Author

Leave A Reply