Key West egy nap alatt

0

A nyaralások egyik nagy fenesége sokszor az, hogy kevés idő jut alaposan körbenézni, elmélyedni az adott hely történetében, kultúrájában. Így volt ezzel az Élet a határon blog szerzője és családja, akiknek egy nap jutott Key Westen – szerencsére azért így is sikerült maradandó élményeket szerezni.

„Terveink voltak bőven, és én azt hittem, hogy a Hemingway házzal kezdünk, ha már egyszer ezért van az egész, de nem. A Zuram szerint az ráér, először nézzünk szét, Duval Street, Key West 0 mile mark, Truman Little White House, valamint útba esett még két tengerészettel kapcsolatos múzeum, de az nem biztos, hogy belefér az időbe, hogy be is menjünk.

Még várakozás közben elment mellettünk a városnéző kisbusz, és még beszéltük is, hogy hát tulajdonképpen lehet gyalogolni is, miért ülnénk fel rá, nem olyan nagy Key West, de pár km múlva már szívesen mentem volna inkább busszal. (…)

A múzeumokba végül nem mentünk be, de ha az ember csak a városban sétálgat, és szívja magába a hangulatot az sem baj, sőt. Imádom nézegetni ezeket a fehér tornácos, verandás házakat, a kerteket, növényeket, az ezerféle zöldet, ami itt látható.

Key West annak ellenére, hogy nem nagy, nagyon sok programlehetőséget nyújt, mind múzeumok, mind szórakozás terén, itt is igaz az, mint bárhol, ahol jártunk, hogy csak az idő és a pénz szab korlátokat.

A Truman ház környékén sétálni, csak sétálni egyet is élmény volt. Inkább nem is találgattuk, hogy mennyibe kerülhet ott egy-egy ingatlan, olyan, ide születni kell hangulata volt az egésznek. Meglepően kevesen sétáltak arra egyébként, és a múzeumnál sem volt szinte senki.

Volt egy hatalmas vaskapu, és azon keresztül lehetett csak bemenni a házak közé, kicsit néztük is, hogy szabad-e, de mivel nyitva volt, és ki volt írva, hogy igen, így arról közelítettük meg Truman Kis Fehér Házát, ami természetesen fehér, és ház, hamisítatlan déli hangulattal, múzeum jelleggel, a végén shoppal.

Harry S. Truman elnök töltötte itt a teleket, de lakott itt például Thomas Edison is. Több egyezmény is született a házban, de például 2005-ben itt töltött egy hétvégét a Clinton házaspár is.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Hogy tudtuk-e, hogy a Hemingway-háznál csak készpénzzel lehet fizetni a belépőt? Tudtuk. Menet közben vettünk fel pénzt? Dehogy. A bejáratnál kérdeztük meg, hogy merre van az automata? Természetesen. Hogy a Zuram tudta volna jobban húzni, az időt, valamint az idegeimet? Aligha.

Két sarokra volt egy bank, vettünk fel pénzt, és végre, végre, végre mehettünk a Hemingway-házba. Csak, hogy mekkora a lelkesedésem, a repülőn idefelé jövet, még az Afrikai vadásznaplót is kiolvastam, pedig nem ez lett a kedvenc Hemingway-kötetem. Témájában semmiképp. (…)

A ház, nos igen, csodálatos, a kert, a berendezés, az emléktárgyak, minden. A falakon megannyi fénykép, Hemingwayről, az életéből, a szerelmeiről, és ha valaki kalandos életet élt, nos Hemingway kitett magáért, annyi mindent csinált élete során, hogy másnak az három életbe sem férne bele.

Bejártuk az egész házat, nagyon sok fényképet készítettünk. (…) Ha nem lettek volna további terveink, szerintem ott maradtunk volna a múzeumban, még jó darabig, alvás opcióval esetleg, de lassacskán összeszedtük magunkat és elindultunk kifelé.

Kisebbik teljesen odáig volt, szerinte ez volt a legeslegjobb múzeum, amit életében látott. Kitalálta, hogy ha felnő, ő mindenképp itt szeretne élni, és dolgozni. Macska gondozó lesz.

Olyan boldog ilyenkor az ember, mert lám, mindkét lányom megtalálta életcélját a nyaralás során, nagyobbikat a NASA nyűgözte le, mindenképp mérnök, űrkutató szeretne lenni és a NASA-nak dolgozni, míg kisebbik, nos macska gondozó, de biztosított róla, hogy bármikor meglátogathatom Key Westen, és az összes macskát megsimogathatom, és majd ő bevisz engem a múzeumba, amikor csak szeretném.”

A teljes írás ennél jóval bővebb, rengeteg fotóval, érdemes átkattintani.

Ahol már Bruce Willis is tehetetlen

Share.

About Author

Leave A Reply