Kétségbe estek a német cégek

0

Egyre nehezebb helyzetbe keverednek az IT-seket kereső német cégek, mert minden korábbinál nehezebben találnak megfelelő szakembereket a szövetségi statisztikai hivatal felmérése szerint.

A Destatis által megkérdezett cégek esetében tízből majdnem 7 (69 százalék) mondta azt, hogy nem talál IT-s szakembert. Összehasonlításképp négy évvel ezelőtt alig 46 százalék felelte ugyanezt.

A legalább tíz embert foglalkoztató német cégek közül 19 százalék jelentette azt tavaly, hogy sikerrel vettek fel IT-szakembert házon belül, ami 2015-ben 21 százalék volt – írta a dpa hírügynökség.

A munkaerőhiány miatt a vállalatok gyakran külső szakértők bevonására kényszerülnek, elsősorban a biztonsági tesztek vagy a rendszerek feltörése elleni fellépés terén. Ez olyannyira gyakori megoldás, hogy a cégek fele él vele.

Mindez annak ellenére is így van, hogy a német egyetemeken IT-t tanuló fiatalok száma 83 százalékkal 238 ezerre emelkedett az elmúlt tíz évben, ami akkor különösen elgondolkodtató adat, ha hozzátesszük, hogy az egyetemisták összlétszáma 36 százalékkal emelkedett ugyanezen időszakban.

Hét menő dolog Németországban

Share.

About Author

Leave A Reply