Két részre szakadhat az ország

0

Bármennyire is furcsán hangzik, a ma Magyarországán a munkaerőhiány és a munkanélküliség kéz a kézben jár, amellett pedig az elvándorlás mértéke is jelentős.

Magyarországon az átlagos bruttó fizetés idén januárban 274 ezer forint volt. Az átlagadatok szerint a bruttó bérnek pontosan a kétharmadát kapják kézbe a dolgozók.

Budapesten a legmagasabbak a keresetek: a nettó 226 ezer forintos átlag jelentősen felhúzza az országos átlagot, a nettó 175 ezer forintot, eközben a sor végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, ahol tavaly a nettó 120 ezer forintot sem érte el az átlagkereset – azaz a fővárosban kétszer annyit lehet keresni, mint Szabolcsban.

A Ténytár blog arról ír, hogy a munkaerő-piac legnagyobb problémája jelenleg az, hogy egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség. A munkanélküliségi rátát tekintve hat és félszeres különbség is van az ország keleti és nyugati területei között.

Inkább külföldön boldogulnál? Keress munkát a Határátkelőn!

„Európai mércével is látható a leszakadás, hét magyar régió közül ugyanis négy is az EU húsz legszegényebbje között található. Nálunk rosszabbul csak Románia és Bulgária áll” – olvasható.

A legrosszabb helyzetben Északnyugat-Bulgária van, ott az egy főre jutó GDP az uniós átlagnak mindössze a 29 százaléka. A lista alját Bulgária és Románia foglalja el, a két ország régióin kívül egyedül a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Mayotte szigete került a legrosszabb nyolcba.

Ezek után azonban magyar régiók következnek: az Észak-Alföldön 43, a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon pedig 45 százaléka az egy lakosra jutó GDP az EU átlagának. A legrosszabb húszba került még a Dél-Alföld is, az uniós átlag 48 százalékával. Ezeken kívül még lengyel és görög régiók találhatóak a lista végén.

(Fotó: index.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply