Két perc alatt lerendezték a Brexit legfontosabb kérdését

0

Az Európai Unió tagállamainak (az Egyesült Királyságot kivéve, természetesen) szakminiszterei elfogadták a tárgyalási irányelveket, és meghatározták, mi az a legutolsó időpont, ameddig le kell zárni a Brexitet követő esetleges átmeneti időszakot.

Ez az időpont nagyjából másfél évvel az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása után, azaz 2020. december 31-én lesz. Eddig az időpontig a kilépés ellenére is a szigetországnak teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, a döntéshozatalban viszont már nem vehetne részt.

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

A tagállamok szakminisztereinek brüsszeli ülésén elfogadott irányelvek alapján az Egyesült Királyság ezen átmeneti időszakban is részese lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, az országnak be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat is, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, de már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

Egyes tagállamok azt szerették volna elérni, hogy az átmeneti időszak kiterjeszthető legyen, amennyiben a felek a kitűzött határidőig nem tudnak megállapodni a főbb kérdésekben, egyebek mellett Franciaország azonban ellenezte a javaslatot, és a szövegbe így bekerült, hogy „világosan meg kell határozni és pontosan megszabott időtartamra kell korlátozni” ezt az időszakot.

A dokumentum elfogadása nem okozott meglepetést Brüsszelben, már korábban is szinte biztosan tudni lehetett, hogy az Európai Bizottságnak ezen mandátum alapján kell majd tárgyalnia az egyébként London által javasolt átmeneti időszakról.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

(Fotó: twitter.com/michelbarnier)

Share.

About Author

Leave A Reply